Lysekils kyrka. Foto: Anders Persson/Svenska kyrkan
Lysekils kyrka. Foto: Anders Persson/Svenska kyrkan

Kyrkoherde backar – kvinna får begrava sin mamma i Lysekil

En kyrka i Lysekil nekade en kvinna att begrava sin mamma i kyrkan eftersom mamman kremerats. Nu backar kyrkan och gör ett undantag.

Kvinnan som blev nekad att begrava sin mamma som kremerats fick beskedet från kyrkoherden i Lysekil, som Bohusläningen tidigare rapporterat om. 

Ifall man får ha begravningsgudstjänster med kista eller urna är en fråga som beslutas av varje stift. Men det finns alltid möjlighet till undantag, vilket betyder att varje pastorat får göra som de vill. 

Nu har kyrkoherden i Lysekil, Hans Wolfbrant, backat. Han säger till P4 Väst att han har pratat med stiftet och bestämt sig för att göra ett undantag. Han menar att det är viktigt att ha en tidig kontakt mellan sorgehuset, församlingen och begravningsbyråerna. Men eftersom det inte var möjligt i det aktuella fallet så ändrar han nu sitt beslut. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".