Europeisk hummer
Osäker framtid för den svenska (europeiska) hummern. Foto: Agnes Faxén/Sveriges Radio

Hummerkorsningar oroar forskare på Västkusten

Risk för sjukdom och konkurrens
1:44 min

Ny forskning vid Göteborgs universitet visar att den amerikanska hummern redan korsbefruktat sig med den svenska hummern – och får livsdugliga avkommor.

Varje år importerar Europas länder levande amerikansk hummer för runt 1,5 miljarder kronor från USA och Kanada.

Djuren förvaras ofta levande i en bur fram till dess att den ska tillagas, för att den ska hålla sig färsk. 

Problemet är bara att vissa av de här amerikanska humrarna smiter ur sina burar ut i havet, och nu kommer forskare med nya bevis på att den amerikanska hummern håller på att blanda sig med den inhemska hummern. 

– Vi fångar dem, och de parar sig. De här ynglen klarar den tidiga utvecklingen, säger hummerforskare Susanne Eriksson, docent i marinbiologi vid Göteborgs universitet.

Redan nu har elva amerikanska hummerhonor fångats i Sverige, och i två fall har de burit på så kallade hybridägg. De har alltså befruktats av en svensk hummer, trots att det är en annan art.

Tidigare har man trott att dessa hummerkorsningar troligtvis inte blir livsdugliga, men studier vid Göteborgs universitet visar nu att dessa små korsade hummerlarver inte bara överlever. De kan till och med konkurrera med den svenska, eller som den egentligen heter europeiska hummern.

– De här hybrida larverna klarar sig alldeles utmärkt i svenska vatten. De klarar den salthaltvariationen vi har och klarar sig i konkurrensen med den europeiska hummer, säger Susanne Eriksson.

Hon är oroad över resultaten och riskerna som uppstår. 

–  Sjukdomar, konkurrens och reproduktion. Det är det stora hotet,  säger Susanne Eriksson.

Norge har redan stoppat importen av levande amerikansk hummer, men Sverige är beroende av de andra EU-länderna, varav flera inte vill se ett importstopp. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".