Sebastian Berg, Paulina Hermansson, Alicia Falck, Astrid Gjerdrum, Elias Aspudd och Hjalmar Lantz från gymnasieskolan Agneberg i Uddevalla
Sebastian Berg, Paulina Hermansson, Alicia Falck, Astrid Gjerdrum, Elias Aspudd och Hjalmar Lantz från gymnasieskolan Agneberg i Uddevalla. Foto: Klaus Buchholz/Sveriges Radio

De känner igen sig i tv-framgången Skam

"Serien ger en ärlig bild av verkligheten"
5:03 min

Den norska ungdomsserien Skam gör succé. Sex elever från Agnebergskolan i Uddevalla berättar för P4 Väst varför de kan identifiera sig så mycket.

Vet du vad en drittsekk eller en russebuss är?De okonventionella norska ordens betydelse är solklar för Sebastian Berg, Paulina Hermansson, Alicia Falck, Astrid Gjerdrum, Elias Aspudd och Hjalmar Lantz.

De sex gymnasieeleverna på Agnebergsskolan i Uddevalla är bara några av de många unga som punktmarkerar den norska tv-serien 'Skam'.

Serien följer ett gäng gymnasieungdomar i Oslo och deras intensiva vardagsupplevelser. I Norge visades nu tredje säsongen och SVT släppte i dagarna säsong två för den svenska tv-publiken.

– Man får en inlevelse i hur vardagen ser ut för många ungdomar, berättar Hjalmar Lantz.

Enligt de övertygade fansen lyckas serien framförallt med att visa en autentisk bild av unga människors vardag. Men det är inte bara ungdomar som har fastnat för Skam.

– Jag tror att många vuxna känner att de vet allt om ungdomar när de ser serien, förklarar Alicia Falck. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".