Inklippt bild på en tandläkarmottagning med Tandläkarförbundets ordförande Hans Göransson
Hans Göransson, ordförande Sveriges tandläkarförbund. Foto: Liv Widell/Sveriges Radio, Lena Katarina Johansson
#P4Västgranskar

Tandläkarförbundet kräver haveriutredning

Hans Göransson: Viktigt att det inte sker igen
2:08 min

Inspektionen för vård och omsorg utredde tandläkaren 2013, men missade att upptäcka svåra kvalitetsbrister. Nu kräver Sveriges tandläkarförbund en översyn av systemet.

– Ja, någon form av haverikommission där myndigheterna tittar gemensamt, framför allt med syftet att förhindra att detta händer igen. Det är ju det som är det viktiga, säger Hans Göransson, ordförande för Sveriges Tandläkarförbund. 

Idag har över 200 personer anmält att de drabbats av skador och felbehandlingar. Mycket allvarliga brister i tandläkarens behandlingar finns dokumenterade åtminstone sedan 2007.

Att Ivo inte upptäckte tandläkarens oskicklighet tidigare – trots att tandläkaren varit under utredning – gör enligt Hans Göransson på Sveriges tandläkarförbund att Inspektionen för vård och omsorg nu måste granska sig själv och hanteringen av det här ärendet.

– Varför hände ingenting vid den tidigare anmälan, varför upptäckte man inte problemen då? Vi får ta kontakt med Ivo, för vi ser det som angeläget att man utvärderar vad som har hänt, säger Hans Göransson.

Tandvårssskandalen riskerar att påverka synen på hela tandläkarbranschen.

Vid sidan av Inspektionen för vård och omsorg fick också det ansvariga vårdföretaget Praktikertjänst kännedom om tandläkarens missbruk redan för drygt tre år sedan. Inte heller där granskade man den vård som patienterna fick. Praktikertjänst har nu givit i uppdrag åt ett externt säkerhetsföretag att granska vad som gick fel i hanteringen.

Enligt Hans Göransson på Sveriges tandläkarförbund är fallet unikt av flera anledningar. Han säger att den bristande kontrollen, mängden drabbade och inte minst att felbehandlingarna kunde pågå så länge – allt det riskerar nu att påverka synen på hela tandläkarbranschen.

– Det här ser ju väldigt allvarligt ut, att det har kunnat gå under radarn så länge. Det måste göras någonting, för det här påverkar ju förtroendet för hela verksamheten.

Relaterat

Mer om P4 Väst granskar: Tandvårdsskandalen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".