Elin Johansson
Elin Johansson. Foto: Privat

Lång resa avskräcker blodgivare

Elin Johansson: Nu måste vi åka åtta mil
1:22 min

Det finns en stor efterfrågan på blod runt om i landet. Men det har blivit längre resor för att skänka blod och därför är det inte alla som vill ge som kan.

Elin Johansson från Dals-Ed vill bli blodgivare. Men mellan henne och nästa möjlighet att donera blod ligger för många kilometer bort.

2013 beslutade NU-sjukvårdens styrelse att dra in blodgivningsmöjligheterna på Strömstads, Lysekils och Dalslands sjukhus. Idag råder det blodbrist i NU-sjukvården.

– Förr kunde vi ge blod i Bäckefors. Nu måste vi åka till Uddevalla eller till Näl istället. Det är ju åtta mil ungefär, förklarar Elin Johansson.

Blodbussen som stannar vid 21 hållplatser i Västra Götalandsregionen är tänkt att komplettera blodgivningen på sjukhusen i Uddevalla och Trollhättan.

Men just nu har blodbussen inte några hållplatser i någon av P4 Västs 14 kommuner.

– Det är en resursfråga och det skulle behövas en blodmobil till för att nå blodgivare, säger Ulrika Ljung kommunikatör på blodgivningscentralen Droppen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".