Anette Alexandersson framför en gran. Foto: Charlott Holmåker/Sveriges Radio.
Anette Alexandersson, enhetschef för barn och familj på socialtjänsten i Lilla Edet. Foto: Charlott Holmåker/Sveriges Radio.

Inte självklart med extra julpeng för barn i behövande familjer

Anette Alexandersson: De har ingen önskelista, det är ingen idé
1:41 min

Bara fem av 14 kommuner i Västområdet ger ett extra julbidrag till barnfamiljer som har försörjningsstöd, pengar som ska gå till att göra julen lite bättre för de som annars inte har råd.

En av kommunerna som faktiskt ger barnfamiljer med försörjningsstöd extra pengar vid jul är Lilla Edet. 

En del barn är oroliga, man har ingen önskelista för det är ingen idé.

– Jag tycker det är väldigt viktigt för de familjer som har det sämst ställt ekonomiskt. En del barn är oroliga, man har ingen önskelista för det är ingen idé, säger Anette Alexandersson, enhetschef för barn och familj på socialtjänsten i Lilla Edet. 

Lilla Edet ger 300 kronor per barn till de familjer som har försörjningsstöd. I Sotenäs är summan 150 kronor, i Åmål 400 kronor och i Bengtsfors 500 kr. I Vänersborg får familjerna pengar från en av kommunens fonder och summan varierar från år till år.

Bland de övriga kommunerna som inte ger extra pengar till familjer med försörjningsstöd vid jul, säger några kommuner att det är något som inte har diskuterats på politisk nivå.

I Uddevalla säger man sig inte se något behov av extra pengar vid jul eftersom man har nära samarbete med Pingstkyrkan och Saronhuset. 

– Vi har samverkan med de här aktörerna och man kan gå dit och få hjälp och det fungerar på ett bra sätt, säger Stefan Skoglund (S), ordförande i socialnämnden i Uddevalla. 

Förutom att Lilla Edet ger en extra peng i jultider har man ett samarbete med Svenska kyrkan och kommuninvånarna och kommer att dela ut runt 100 julklappar. 

– Sen ser man reaktionerna när de här julklapparna kommer att det blir en lättnad och att man faktiskt kan erbjuda sina barn det som förväntas i samhället inför jul, säger Anette Alexandersson enhetschef på socialtjänsten i Lilla Edet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".