Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Till vänster ses pressbild av Gunilla Hult Backlund, generaldirektör för Ivo. Till höger inklippt bild från tandläkarmottagning med texten Tandvårdsskandalen.
Gunilla hult Backlund, generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg. Foto: Mikael Lundström, Liv Widell/Sveriges Radio
#P4Västgranskar

Ivo kan göra haveriutredning

Generaldirektören: Det får bara inte hända
2:03 min

Inspektionen för vård och omsorg ska titta närmare på kravet från tandläkarförbundet att inrätta en haverikommission kring den så kallade tandvårdsskandalen.

Tandläkarförbundets ordförande Hans Göransson kräver att Inspektionen för vård och omsorg granskas efter att tandvårdsskandalens omfattning avslöjats.

Det är klart att jag också är orolig. Sådant här får bara inte hända.

I dag kan Ivo:s generaldirektör Gunilla Hult Backlund bekräfta att kravet har emottagits.

– Jag har svarat Hans Göransson i dag. Vi behöver alltid se över vårt sätt att arbeta. Och det är klart: när saker händer finns det ännu större anledning att påskynda det arbetet, säger hon. 

Ivo utredde tandläkaren i Västsverige redan 2013. Då tittade Ivo på riskerna kring tandläkarens missbruk. Men man missade att upptäcka bristerna i behandlingarna som han utförde.

Tandläkaren kunde fortsätta arbeta med patienter. Idag har fler än 200 personer anmält att de drabbats av fel och skador i munnen. 

– Det är klart att det alltid är tråkigt när sådant här händer, särskilt när så många människor drabbas. Det är jag den första att beklaga, säger Gunilla Hult Backlund. 

En ny utredning blev klar hos Inspektionen för vård och omsorg i slutet på förra veckan. Där får tandläkaren mycket allvarlig kritik i samtliga granskade patientfall. Han underkänns inom alla områden av tandläkaryrket.

Sveriges tandläkarförbund kräver nu att Ivo tar reda på varför tandläkarens dåliga behandlingar inte upptäcktes tidigare. Utan en ordentlig analys är tandläkarförbundet oroligt att något liknande kan hända igen.

Ivo har redan planerat att utöka tillsynen av tandvården nästa år. Dessutom har Ivo alldeles nyligen inlett en översyn av fall som rör legitimerad sjukvårdspersonal.

Kanske räcker det med de åtgärderna, säger generaldirektör Gunilla Hult Backlund. Men hon medger att även hon är orolig för liknande fall i framtiden. 

– Om jag får beskriva våra åtgärder för tandläkarförbundets ordförande, så är det möjligt att vi kommer fram till att de åtgärderna är tillräckliga för att komma tillrätta med problemen. Men det är klart att jag också är orolig. Sådant här får bara inte hända, att patienter kommer till skada. 

Relaterat

Mer om P4 Väst granskar: Tandvårdsskandalen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".