Doris Holmgren
1 av 4
Doris Holmgren. Foto: Carin Österdahl/ Sveriges Radio.
Doris med grannar
2 av 4
Doris grannar, Åke Karlsson och Marika Gustavsson betyder mycket för henne. Foto: Carin Österdahl/ Sveriges Radio.
Doris röda lilla torp
3 av 4
Doris röda lilla torp. Foto: Carin Österdahl/ Sveriges Radio.
Granne Åke Karlsson
4 av 4
Doris granne, Åke Karlsson är bekymrad över situationen. Foto: Carin Österdahl/ Sveriges Radio.

Grannarna hjälper Doris, 90, när kommunen sviker

Doris Holmgren: Min mamma föddes i det här torpet
2:08 min

90-åriga Doris Holmgren i Frändefors bor i ett torp utan indraget vatten och avlopp. Hittills har hemtjänsten tagit med vatten – nu är det slut med det.

Socialnämnden i Vänersborg anser att Doris själv ska bekosta en ny brunn eller flytta till ett modernare boende, men det vill inte Doris.

– Jag trivs här, min mamma föddes här. Min pappa var fyrvaktare på Bastungens fyr och gick den här vägen, morgon och kväll, berättar Doris när P4 Väst besöker henne.

Doris Holmgren har bott i sitt lilla röda Torp i Frändefors sedan hon föddes 1926. Torpet är från 1860-talet och saknar rinnande vatten och avlopp. Tills för några år sedan kunde hon själv hämta vatten från brunnen på gården men efter tre hjärtinfarkter avrådde läkaren henne från att bära och lyfta tungt.

Läkaren sa att det inte var någon fara, det är kommunens skyldighet att komma med vatten och toahink för jag har utedass.

Och till en början fick Doris hjälp av hemtjänsten med vattnet. I juli kom så ett brev från Vänersborgs socialnämnd som förklarade att hemtjänsten inte längre skulle hjälpa henne att bära vattenhinkarna.

Vi sliter ut vår hemtjänstpersonal om de ska bära vattendunkar manuellt.

Doris Holmgren överklagade socialnämndens beslut och fick rätt i förvaltningsrätten. Men nu har kammarrätten ändrat det beslutet så att Doris blir utan vattenleverans från hemtjänsten.

Peter Trollgärde (S), ordförande i Vänersborgs socialnämnd, säger att det inte är deras sak att ordna med vattenförsörjning.

Vi sliter ut vår hemtjänstpersonal om de ska bära vattendunkar manuellt, det blir för tungt helt enkelt. Det finns arbetsmiljöregler. 

Situationen upprör Doris Holmgrens gode vän och granne Åke Karlsson.

– Ska kommun krångla angående vattnet kommer vi fortsätta att strida för Doris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".