Maria Gustavsdotter recenserar litteratur i P4 Västs studio. Foto: Julia Forsberg/Sveriges Radio
1 av 2
Maria Gustavsdotter recenserar litteratur för P4 Väst Foto: Julia Forsberg/Sveriges Radio

Fem läsvärda julklappstips från P4 Västs boksnackare

Maria Gustavsdotter recenserar böcker i P4 Västs förmiddagsprogram. I dag tipsar hon om fem böcker som är värda en plats under granen.

 – Den är som en lök. Lager efter lager skalas av och långsamt tas läsaren med in till kärnan av historien.

Så beskriver P4 Västs bokrecensent Maria Gustavsdotter den engelska deckaren Änkan av Fiona Barton. Här bjuds läsaren in på en välskrivet kriminalmysterium om en liten flicka som försvinner. Ganska snart kommer polisen en man på spåren och frågan är om han har gjort det eller inte. 

– Det är ett mycket bra språk. Den är jättespännande utan att vara direkt otäck och man tvivlar in i det sista.

För barnen rekommenderar Maria Gustavsdotter boken Bennys hemliga rapporter av Per Lange, Johan Bergström och Henrik Ahnborg.

– En jättekul bok. Jag njöt av Sune-böckerna en gång i tiden och den här boken har samma känsla. 

Bennys hemliga rapporter vann Barnradions bokpris 2016 och Maria föreslår att boken ges till de barn som redan kan läsa.

För inflyttade eller utflyttade Uddevallabor slår Maria Gustavsdotter ett slag för boken Bergendahl berättar – en vandring i staden vid Bäveån av Stefan Bergendahl med foton av Emma  och Håkan Lind.

– En jättetrevlig ge bort-bok som kan läsas i små snuttar och sedan går man ut och tittar på stan. Nya foton samlas med äldre bilder och kortare texter.

Snöfall, mirakel och frusna hjärtan av Claire Sandy är Maria Gustavsdotters fjärde julklappstips. 

– Det är något så ovanligt som en feel good-roman som utspelar sig i juletid. Genren är stor i USA men i Sverige finns det inte många titlar än.

Boken beskrivs som en klassisk roman om en irländsk familj som återförenas med en familjemedlem som varit borta sedan länge.

– Det är en mysig bok att krypa upp i soffan med. 

Femte och sista julklappstipset är boken Konspirationen mot Amerika av nobelpristippade författaren Philip Roth.

– Boken är från 2005 men jag tycker att den är skrämmande aktuell, säger Maria Gustavsdotter.

Konspirationen mot Amerika är en fiktiv självbiografi om den judiska familjen Roth och tar sin början 1940. I boken blir flygaren Charles Lindbergh, en person helt utan politisk erfarenhet men med ett gott öga till Adolf Hitler, utsedd till USA:s president. Därefter får läsaren följa familjen Roth i ett Amerika där klimatet mot judar blir allt hårdare.

– Det här är riktig höjdare, säger Maria Gustavsdotter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".