Moderata kvinnor bli färre

Det kommer att bli fler kvinnor i riksdagen från Västra Götaland, men inte i moderaterna. Av 13 moderata riksdagskandidater på valbar plats är det bara tre kvinnor. Det visar en granskning Radio Väst gjort.
Idag sitter det 32 män och 26 kvinnor från de fem valkretsarna i Västra Götaland i riksdagen. Det ger en kvinnoandel på 45 procent. Radio Väst har undersökt vilka kandidater partierna har på valbar plats i årets val och då ökar antalet kvinnor till 28 eller med drygt 48 procent. Utgångspunkten är hur många mandat partierna har sedan valet 1998, det som brukar kallas valbar plats och som är den enda jämförelse som går att göra då valresultatet inte kan förutses. Med största säkerhet blir det förändringar. Dessutom kan personvalet kasta om i turordningen. Men trenden är helt klar: Riksdagen blir alltmer jämställd. I valet 1998 röstades drygt 43 procent kvinnor in i riksdagen och i alla fall i Västra Götaland kan det bli i stort sett jämnt mellan könen efter årets val. Men det finns stora skillnader mellan partierna. Moderaterna har 10 män och tre kvinnor på valbar plats, jämfört med åtta män och tre kvinnor idag. Då hjälper det inte att det är två kvinnor i topp i Göteborg. Om partiet behåller sina fem mandat blir det ändå övervikt för männen, efter valet. I Norra Älvsborg, Södra Älvsborg och Skaraborg har moderaterna ingen kvinna på valbar plats. Socialdemokraterna har elva män och nio kvinnor på valbar plats. I dagsläget är det 10-10. Utöver moderaterna och socialdemokraterna är det bara vänsterpartiet som har män i majoritet på valbar plats. Men där har å andra sidan kvinnorna stärkt sin position, tre av de sju kandidaterna är kvinnor. Idag har vänsterpartiet sex män och 1 kvinna från Västra Götaland i riksdagen. I både centerpartiet och folkpartiet är det bara kvinnor på valbarplats, tre av tre möjliga. Kvinnorna är också i knapp majoritet hos kristdemokraterna och miljöpartiet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".