Vägraset vid Småröd på E6 2006. Foto: Adam Ihse/Scanpix.
Vägraset vid Småröd på E6 2006. Foto: Adam Ihse/Scanpix.
10 år sedan Smårödsraset

Vägraset som skakade Västsverige

Det är ett decennium sedan larmet kom. Den nybyggda E6:an vid Småröd mellan Uddevalla och Munkedal hade rasat. I ett ögonblick försvann 500 meter väg i mörkret.

"Förödelse och stillhet". Det vittnade P4 Västs reporter Jan Gustavssoon om från rasbranten vid Småröd efter raset den 20 december 2006.

En sträcka på 500 meter var försvunnen, likaså banvallen till Bohusbanan som rasade ihop och delvis kanade ned i Taske å. Ett tiotal bilar och flera lastbilar drogs med i skredet. 28 personer skadades, men ingen allvarligt.

I efterförloppet uppstod flera konflikter, bland annat krävde flera stora näringsidkare statlig ersättning för förlorad inkomst i samband med stopp i godstransporterna under tiden som E6 lagades.

På grund av de stora konsekvenserna av transportstoppet skedde nybyggnationen av E6 i rekordfart. Vägsträckan kunde åter öppnas för trafik den 14 februari 2007.

Den största konflikten stod emellertid mellan byggföretaget Peab och Vägverket. Peab hade fått uppdraget att bygga vägsträckan mellan Småröd och Saltkällan. När en haverikommission kommit fram till att skredet orsakades av brister i utförandet anklagade Vägverket Peab för grov vårdslöshet och stämde Peab på 164 miljoner kronor. Parterna förlikades 2014 och ärendet gick därför aldrig till domstol.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har uppskattat att de totala samhällskostnaderna för raset var 520 miljoner kronor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".