Närbild på Trajan Fara som håller fram sin tandprotes.
Trajan Fara Foto: Richard Veldre/Sveriges Radio
#P4Västgranskar

Betalade för nya tänder – tvingas bära lösgom

Trajan Fara: Kan inte kyssa min fru eller barn
1:55 min

Trajan Fara ville ha nya, fina tänder. Men efter fem år hos tandläkaren var situationen värre än någonsin. Vårdföretaget Praktikertjänst vill inte stå för kostnaden — trots miljardvinst.

Det började som en 50-årspresent. Efter flera år med dåliga tänder skulle Trajan Fara äntligen gå igenom processen att skaffa nya tänder. För tiotusentals kronor satte tandläkaren in implantat och bryggor. 

Men efter fem års vård hos den tandläkare som P4 Väst har granskat fick han nog och bytte tandläkare. Då hade Trajan drabbats av infektioner, smärta och tänder som lossnade.

I dag är situationen för Trajan Fara värre än någonsin: återkommande blåsor med var och blod, tandvärk – och i stället för nya tänder har han en lösgom i överkäken.

– Man luktar illa i munnen och har var i munnen. Jag kan inte kyssa min fru, barn eller barnbarn, säger han och tillägger:

– Det är en dröm att få bli vanlig i munnen igen. 

Men som situationen ser ut i dag har Trajan Fara inte råd att betala för nya tandimplantat. Det skulle kosta honom över 50 000 kronor. Och någon ekonomiskt ersättning för den undermåliga tandvård han fick under de fem åren säger Praktikertjänst nej till. 

– Jag är inte mycket mer än en vanlig arbetare. Att skaffa fram så mycket pengar på en vanlig lön, det går inte. 

Praktikertjänst är Sveriges största vårdföretag. Varje år gör de hundratals miljoner kronor i vinst, före skatt. Under de åren Trajan Fara fick vård av tandläkaren räknade Praktikertjänst hem en vinst på 4,6 miljarder, före skatt.

Men till Trajan Fara säger man nej. Någon ersättning för att ha behandlats av en tandläkare som bedömts som grovt oskicklig betalar de inte ut. Man tänker inte heller stå för några merkostnader utan hänvisar till försäkringsbolagets bedömning. 

– Vi är ett kollektiv. Man tar inte pengar ur ett bolag för att ersätta privatpersoner, säger säger affärsområdeschef Ann-Chriztine Ericsson till P4 Väst.

Relaterat

Mer om P4 Väst granskar: Tandvårdsskandalen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".