Underkropparna hos ett par som dansar pardans. Foto: Dan Hansson / SvD / TT
Arkivbild. Foto: Dan Hansson / SvD / TT

EU-miljon till dansbana ska integrera på Orust

Frida Larsson: Ellösparken känd för 25 år sedan
1:20 min

Ellösparken ska få en ny dansbana under tak med hjälp av ett par eldsjälar på Orust och en miljon i EU-bidrag. Målet är att förena unga, äldre och nyanlända i dansen.

I slutet av sommaren hoppas man kunna inviga dansbanan.

– För 25 år sen var Ellösparken känd för sin dans, berättar Frida Larsson, som jobbar med olika EU-projekt i södra Bohuslän.

Man behöver ju inte kunna prata med varandra för att kunna dansa.

Hon berättar att dansbanan rasade ihop och det har inte varit något intresse på många år. Men nu ska det bli fart på fötterna igen. Detta med hjälp av över en miljon kronor i bidrag från EU till ett så kallat Leaderprojekt. Det är mycket pengar.

– I det Leaderområdet vi har i södra Bohuslän är det ett av de större projekten, med så pass mycket pengar beviljade.

Så nu ska dansbanan byggas upp igen.

– En utedansbana under tak är det, och det finns inte någon sådan på hela Orust som vi vet.

Frida Larsson berättar att det finns ett asylboende i Ellös och att projektledarna tyckte att det kan vara ett bra utbyte att de ska kunna dansa tillsammans.

– Man behöver ju inte kunna prata med varandra för att kunna dansa.

Och de som gick till Ellösparken för att dansa gammeldans på femtiotalet, de ska få en ny chans. Och kanske till och med få med sig barnbarnen.

– Vi tror att det finns ett intresse hos ungdomar också. Det är ju ett glapp kan man säga, med många som inte kan dansa. Och vi hoppas kunna få den traditionen att leva vidare, säger Frida Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".