Stillbild ur polisbilen
Vy från den efterföljande polisbilen. Foto: Polisen

Åklagaren: Körskoleläraren körde i 144 km/h

"Körde i minst 144 km/h"
1:19 min

En körskolelärare i Skaraborg åtalas nu för att ha kört i 144 km/h på 26:an söder om Skövde. Hastighetsgränsen på vägen är 100 km/h.

Se filmen från polisbilen här

Det var i september i år som en ensampatrullerande polis en civilbil blev omkörd på 26:an i riktning mot Borgunda från Skövde. Och det gick fort, säger polisen i förhör.

"När jag skulle komma i kapp accelerade jag upp till 178 km/h och kom inte närmare", skrev polisen i sitt avrapporterings-PM.

Samtidigt som han tog upp jakten plockade polismannen också fram sin mobiltelefon och filmade både den misstänkte fortkörarens bil och sin egen hastighetsmätare. Den filmen finns nu bland bevismaterialet.

Se filmen här

Att åklagaren kommit fram till att den misstänkte kört i 144 km/h beror på att man kontrollmätt polisbilens hastighetsmätare med laserinstrument och sedan korrigerat den uppgivna hastigheten efter det.

Strax före Borgundarondellen fick polisen stopp på den misstänkte fortköraren - som också blev av med körkortet på platsen. Det framgår i förundersökningen att föraren arbetar som trafiklärare och att han precis varit på en konferens i Skövde för just sådana.

Anledningen till att det nu blir åtal och rättegång är att mannen nekar till brott. Han hävdar att polisens mätmetod med mobilfilmen inte är tillförlitlig och att han bara kört i 110-120 km/h.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".