Mats Höggren i rättegång
Mats Höggren under rättegången. Arkivbild. Foto: Stefan Jerrevång/TT.

Nordens Arks vd döms för vargattacken

Nordens Arks vd Mats Höggren döms till villkorlig dom och dagsböter för arbetsmiljöbrott genom grovt vållande till annans död av Norrköpings tingsrätt.

Det var den 17 juni 2012 som en djurskötare hittades död i varghägnet på Kolmårdens djurpark. Skötaren var ensam inne hos vargarna när de gick till attack.

Norrköpings tingsrätt anser att det fanns flera allvarliga brister i arbetsmiljöarbetet. De skriver att den allvarligaste bristen var att djurskötarna arbetade ensamma med vargarna utan att ha någon larmutrustning med sig.

Nordens Arks vd Mats Höggren var vid tillfället zoologisk chef på Kolmården och tingsrätten har kommit fram till att det var han som hade det formella ansvaret för arbetsmiljöarbetet. Han bär därmed ansvaret för de brister som fanns. Tingsrätten menar också att han varit oaktsam eftersom han inte vidtagit några säkerhetsåtgärder då det hänt flera allvarliga incidenter med vargarna innan den 17 juni 2012.

Utöver dagsböter ska Mats Höggren tillsammans med Kolmårdens djurpark betala ett skadestånd till djurskötarens syster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".