Vänersborgs tingsrätt. Foto: Lina Alexandersson/Sveriges Radio
Foto: Lina Alexandersson/Sveriges Radio

Knivbeväpnad i rättssalen – fick sitta kvar

Ordningsvakt: Det kändes inte bra
1:29 min

Vänersborgs tingsrätt har allvarliga problem med säkerheten. Det senaste exemplet är en narkotikarättegång där en person hade med sig en kniv in i rättssalen.

– Det kändes inte alls bra, säger Niclas Vackenholt som jobbar som ordningsvakt på tingsrätten.

Han och hans kollega försökte vid två tillfällen uppmärksamma domaren på att en person på åhörarplats bar kniv, men enligt Niclas Vackenholt lät domaren rättegången fortsätta utan att göra något åt saken.

Ordningsvakterna själva får inte ingripa utan domarens godkännande inne i rättssalen, så det var först när mannen med kniv kom ut i väntsalen igen som de agerade:

– Eftersom allmänhetens utrymme då var fyllt av hans kompisar var vi ordningsvakter i underläge och valde då att avvisa honom i stället för att gripa honom.

Niclas Vackenholt vet inte varför domaren lät personen sitta kvar med kniv i rättssalen, men han har rapporterat händelsen till domstolens chef, lagmannen Stefan Nilsson.

– Han inser allvaret och kommer gå vidare med detta för att göra domstolen säkrare.

Även chefsåklagare Daniel Edsbagge har fått uppgifter om händelsen av sina anställda och han anser att både Vänersborgs och Uddevalla tingsrätt skulle kunna förbättra säkerheten:

– Det allra mest önskvärda är en allmän säkerhetsgenomgång när man går in i en domstol, säger Daniel Edsbagge.

P4 Väst har sökt lagmannen Stefan Nilsson för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".