SOS Alarm. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Foto: Janerik Henriksson/TT.

Fem gånger fler samtal till 112 på nyårsafton

Anneli Hallberg, SOS-Alarm: Tveka inte att ringa om du är i nöd
1:48 min

Snart är det nyårsafton och då får SOS-Alarm betydligt mer att göra än normalt. I Västra Götaland ökar 112-samtalen med nästan 500 procent.

På nyårsafton väntas en kraftig ökning av 112-samtal i hela landet. Under nyårsnatten i fjol ringdes fem gånger fler samtal till 112 i Västra Götaland än en vanlig natt mot söndag.

– När det är mycket folk i rörelse blir det alltid fler samtal och så skjuts det med raketer som kan orsaka bränder. Det är de två största orsakerna till ökningen, säger Anneli Hallberg, gruppchef på SOS-Alarm i Göteborg.

Man vill ju hjälpa dem som verkligen är i nöd.

Men det är inte bara en ökning av faktiska nödsamtal till 112. I normala fall handlar en tredjedel av samtalen till SOS-alarm om saker som inte hör hemma på nödnumret, och på nyår kommer fler missriktade samtal in.

– Det behöver inte vara bussamtal utan att man kanske inte riktigt tänker sig för om det är ett nödsamtal eller inte, säger Anneli Hallberg och fortsätter:

– Man märker ganska snabbt när det inte är ett nödsamtal men de där sekunderna kan vara viktiga när liv står på spel.

För att klara av den stora ökningen av samtal är många fler operatörer i tjänst än normalt, och Anneli Hallberg vill stryka under att man aldrig ska tveka att ringa 112 om man verkligen är i nöd.

– Det är jätteviktigt att man ringer och då behöver man veta var man är, vad det är som har hänt, och så ska man veta att hjälp larmas ut under tiden operatören ställer sina frågor. Man får hjälp snabbt, säger Anneli Hallberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".