Många söker direkt i sin mobiltelefon efter önskat telefonnnummer. Företaget hitta.se vill genom en undersökning veta hur många som använder telefonnumret som kommer upp vid sökning på webbsidan.
Många söker direkt i sin mobiltelefon efter önskat telefonnummer. Foto: Charlotte Andersson/Sveriges Radio

Åmålsföretagare fick plötsligt nya nummer på söksajt

Alexander Hannerland : Vi håller oss inom reglerna
1:25 min

I veckan upptäckte ett tiotal Åmålsföretag att deras telefonnummer var ändrade på söksajten hitta.se. Flera av företagarna blev oroliga och upprörda.

Plötsligt hade de berörda Åmålsföretagarna ett meddelande i sina telefoner om att de var med i en undersökning från företaget hitta.se.

Ingen av dem hade blivit informerade om stickprovsundersökningen som sker under jul och nyårshelgerna. Det var en miss av företaget bakom hitta.se, enligt vd Alexander Hannerland.

Alexander Hannerland säger att det går att mäta klick på webbsidan men för att se hur många som utnyttjar sajten för att använda telefonnummer måste de ändra numren på söksajten och göra en vidarekoppling till ordinarie nummer. Den här sortens undersökningar har pågått ett tiotal år för att ge rätt information till bland annat annonsörer.

Webbsajten får ändra innehållet på en sökpost.

– Vi är noga med att hålla oss inom regelverket för vad vi får publicera. I just det här fallet har vi kontrollerat extra noga att vi håller oss innanför ramarna för vad reglerna säger.

Undersökningen ska pågå några veckor därefter är det åter ordinarie telefonnummer för företagen vid webbsökning på hitta.se. Företagaren kan begära att få avstå från undersökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".