åsa Lundh Dahlqvist och Said Niklund. Foto: Marie Mattsson/Sveriges Radio
Verksamhetschef Åsa Lundh Dahlqvist och förvaltningschef Said Niklund är oroliga för de ensamkommande flyktingbarnen. Foto: Marie Mattsson/Sveriges Radio

Stor oro i Trollhättan för de ensamkommande flyktingbarnen

Said Niklund: Kan inte lova att det inte händer
1:39 min

Oron i Trollhättan är stor för att ytterligare något ensamkommande flyktingbarn ska ta sitt liv. Två ungdomar har redan försökt och kommunen har förstärkt stödet ute på boendena.

– Om du frågar mig om jag känner mig trygg, om jag kan lova att det inte händer igen så kan jag inte det, och det är det som gör ont, säger Said Niklund, förvaltningschef på Arbetsmarknads- och socialförvaltningen.

Efter självmordet på ett av kommunens boenden förstärkte kommunen personalstyrkan. Boendet där det hände stängdes och pojkarna som bodde där fick flytta till andra boenden.

Alla ensamkommande flyktingungdomar var i behov av att prata med vuxna om vad som hänt och bearbetningen fortsätter säger Åsa Lundh Dahlqvist som är verksamhetschef för boendena.

– De mår inte bra naturligtvis, det gjorde de inte innan heller, säger hon.

Det har inte införts några nya rutiner på boendena efter självmordet, men personalen är mer uppmärksam på hur ungdomarna mår.

Jag ser att vi har svårigheter att upprätthålla en god och trygg vård när det handlar om att bo i stödboende när ungdomarna mår som de gör.

Det största problemet som kommunen ser är att ha koll på det 30-tal ungdomar som är placerade i så kallat stödboende, där det inte finns personal dygnet runt.

– Jag ser att vi har svårigheter att upprätthålla en god och trygg vård när det handlar om att bo i stödboende när ungdomarna mår som de gör, säger förvaltningschef Said Niklund.

Ska ni inte sätta in personal där då?

– Då behöver vi sätta in 30 personer, det är ett omöjligt uppdrag, säger Said Niklund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".