Ensamkommande pojke och del av en lex Sarah-anmälan.
Situationen blev för pressad för den sextonåring som tog sitt liv på ett HVB-hem i Trollhättan. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Trollhättans kommun

Efter självmordet – nu ska kommunens agerande granskas

Förvaltningschef: Inga brister i rutinerna
1:31 min

Trots att en pojke tog sitt liv på en av kommunens hem för ensamkommande ungdomar har Trollhättans kommun inte ändrat några rutiner. Istället ska händelsen utredas ytterligare.

– Lex Sarah-utredningen ska visa om det är någon rutin som inte fungerat, men i dagsläget har inga rutiner förändrats, säger Åsa Lundh Dahlqvist som är verksamhetschef för boendena.

Det var på lördag kväll vid halv elva-tiden för snart två veckor sedan som det hände. En av de ensamkommande flyktingungdomarna tog sitt liv på boendet, där både andra ungdomar och personal var på plats.

I Lex Sarah-anmälan, som skrevs på måndagen efter självmordet, skriver kommunen att samtlig personal har agerat professionellt och inget i den initiala utredningen visar på någon typ av missförhållande.

– Just då var ögonblicksbilden att det inte var någonting som brustit i rutinerna, men det får utredningen visa, säger, Said Niklund är chef för arbetsmarknads- och socialförvaltningen.

Händelsen ska utredas mer och presenteras för politikerna i socialnämnden. Eventuellt kommer Lex Sarah-anmälan skickas vidare till Inspektionen för vård och omsorg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".