Kvinnofälla i politiken

Varannan damernas i politiken kan vara en kvinnofälla. Det visar Radio Västs granskning av de socialdemokratiska valsedlarna i höstens kommunval. Men i Strömstad är det bara var fjärde damernas.
Det är enkel matematik. Om ett parti får ett ojämnt antal mandat, t. ex. fem, sju eller nio, och det är man i topp på listan, då blir det fler män än kvinnor som blir valda. Och kvinnorna kan inte få majoritet. I tretton av de 14 kommunerna i Radio Västs sändningsområde har socialdemokraterna konsekvent tillämpat principen varannan kandidat på listan en man, varannan en kvinna. Denna varannan damernas-princip är å ena sidan ett sätt att lyfta fram kvinnorna i politiken, å andra sidan ett sätt att hindra kvinnorna från att komma i majoritet. Den majoritet som männen haft i politiken i generation efter generation Och i 10 av dessa 13 kommuner toppar en man listan. Oftast är det ett kommunalråd eller en kommunalrådskandidat. I dessa kommuner kan kvinnorna i bästa fall alltså få lika stor representation som männen. I bästa fall alltså. Undantagen är Dals Ed, Munkedal och Vänersborg. Där har socialdemokraterna en kvinna i topp. Men å andra sidan är det en man som är kommunalrådskandidat i Vänersborg. I en kommun gäller inte könsmixade listor för socialdemokraterna. Det är Strömstad. Idag har partiet sju män och fem kvinnor i kommunfullmäktige. Och i höstens val går partiet fram med nio män och tre kvinnor i fullmäktige.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".