Stor omsättning på socialchefer i området

0:55 min

Flera kommuner i vårt område har stor omsättning på socialchefer. Det skapar inte bara oro på socialkontoren – det drabbar kommuninvånarna.

– Det tar tid för en chef att sätta sin prägel på jobbet. Om det sedan kommer en ny, kanske den ska göra något annat. Om det blir så hela tiden vill ingen vara kvar på sitt arbete. Jag tror att man behöver lugn och ro, för vi har ett sådant jobbigt jobb, säger Annika Olmås Karlsson, socialsekreterare i Dals-Ed.

Och hon får medhåll av sin kollega som också önskar mer kontinuitet på arbetsplatsen.

– Det är klart att det är bättre om de stannar längre, så att det blir en fast grund i socialtjänsten, säger Marie Persson, socialsekreterare i Dals-Ed.

En undersökning som P4 Väst har gjort visar att det är stor omsättning på socialchefer, eller chefer med alternativ titel och liknande funktion, i vårt område. Färgelanda och Tanum haft sex socialchefer under en tioårsperiod. Mellerud får sin femte om en vecka.

Bo Lundgren har lång erfarenhet som socialchef. Senast i Uddevalla tills han gick i pension för ett år sedan. Han håller med om att omsättningen på socialchefer kan skapa en ond spiral.

– Blir det stor rörlighet på förvaltningschefer och avdelningschefer, är det stor risk att det blir omsättning även när det gäller behandlingspersonal eller vårdpersonal, säger Bo Lundgren.

Han tror att det finns flera förklaringar till att socialchefer byter jobb.

– Det är ett väldigt utsatt arbete. Man måste komma överens, både med politiken, ekonomin och lagstiftningen. Och en del kan uppleva det som ganska betungande, säger Bo Lundgren.

De som drabbas av personalomsättningen är i slutändan de som söker hjälp. Att ständigt behöva träffa nya socialsekreterare tär på förtroendet för socialtjänsten.

– Det blir svårare och svårare att påbörja en relation. Det blir absolut inget bra socialt arbete, eftersom att skapa relationer är så otroligt viktigt i vårt jobb, säger Marie Persson.

Och konsekvensen kan bli allvarligare än så, menar kollegan Annika Olmås Karlsson.

– Konsekvensen för den enskilde kan ju bli att man inte söker hjälp till slut. Utan låter allt gå överstyr totalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista