Brandmannen Tommy fick cancer av jobbet

1:27 min

Brandmän kan få prostatacancer på grund av sitt arbete. Tommy Sand, som jobbar på räddningstjänsten i Göteborg, är först ut med att få sjukdomen klassad som arbetsskada.

I somras fick Tommy Sand beskedet från AFA att hans cancer klassats som arbetsskada. När han anmälde hade han inga förhoppningar om att han skulle få igenom det, men han vill sätta fokus på problemet med att giftig brandrök kan göra brandmän sjuka.

– Vi måste öka underlaget för dem att ta ställning att se det som en arbetsskada.

Vad kände du när du fick det som arbetsskada?

– Det är ett erkännande.

Jag gick ifrån Lundby sjukhus genom hela staden, en sträcka på fem, sex kilometer. Jag tror att jag grinade hela vägen.

I 32 år har Tommy Sand arbetat som brandman och genom åren har han utsatts för mycket rök och sot som kan innehålla cancerframkallande ämnen. I januari 2015 fick han veta att han hade aggressiv prostatacancer.

– Jag gick ifrån Lundby sjukhus genom hela staden, en sträcka på fem, sex kilometer. Jag tror att jag grinade hela vägen, säger han.

Efter beskedet blev han snabbt opererad och var snart tillbaka på jobbet. Där började han fundera på om han fått cancer på grund av jobbet.

Det finns nämligen studier som visar att brandmän bland annat löper större risk att drabbas av lymfkörtelcancer och prostatacancer, men forskningsresultaten är motstridiga. 

I Sverige finns det hittills tre kända fall där brandmän fått sin cancer klassat som arbetsskada. Det handlar om en person som avled i leukemi 2013 i Skåne och så två fall inom räddningstjänsten i Göteborg. I samarbete mellan Karolinska sjukhuset och Räddningstjänsten i Storstockholm pågår nu ett forskningsarbete som förhoppningsvis ska ge mer svar kring riskerna.

Under tiden har man inom räddningstjänsten i Storgöteborg bland annat tagit fram nya larmställ där utryckningspersonalen kan ta av den yttre delen redan ute på plats för att minska tiden man utsätts för farliga ämnen.

Cancerfallen inom kåren väcker oro konstaterar Lars Klevensparr, chef för Räddningstjänsten i Göteborg

– Arbetet måste intensifieras ännu mer. För varje brandman som drabbas av cancer så är det en för mycket säger Lars Klevensparr.

Brandmannen Tommy Sand har fått viss ekonomisk kompensation, bland annat några tusenlappar för sveda och värk, men det är inte den största belöningen menar han.

– Det jag har vunnit är att det har satt lite press på arbetsgivaren att ordna så att inte mina kollegor ska behöva bli sjuka, det är den stora belöningen, säger han.

Fakta: Cancerrisk för brandmän

Brandrök innehåller cancerframkallande ämnen som bensen, kloroform och styren.

Det har gjorts flera internationella studier som visat att det finns en högre cancerrisk för brandmän, störst risk är det att drabbas av multipelt myelom, prostatacancer, testikelcancer, lymfkörtelcancer. Men forskningsresultaten är motstridiga och det finns få svenska studier.

Det sker en individuell prövning av alla arbetsskadeärenden och bedömningen måste göras på vetenskaplig grund. I Sverige finns tre fall där man konstaterat att brandmän fått cancer på grund av sitt jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista