Vaz

Systrarna Vaz från Lilla Edet banar väg för kvinnor i musikbranschen

2:57 min

Jenny och Cecilia Vaz från Lilla Edet har nyligen släppt sin första låt på eget skivbolag. De driver också projektet Studio XX för kvinnliga musikskapare.

Förutom att producera så pågår låtskrivandet ständigt. Inom kort tar artisteriet över. VAZ, som de kallar sig, har mycket på gång.

Systrarna Jenny och Cecilia från Lilla Edet huserar numer mest i Stockholm, men återvänder gärna till studion som finns kvar i föräldrahemmet.

– Studion i Lilla Edet är för att komma ifrån, när man ska skriva och hitta inspiration. Att komma bort ifrån stadslivet och försöka gå inåt istället, säger lillasyster Cecilia Vaz.

Och Lilla Edet betyder mycket för VAZ musikaliska resa.

– Musikskolan i Lilla Edet var vår väg in. Utan den tror jag inte vi hade hållit på med musik, säger Jenny.

Tillsammans driver systrarna sedan 2015 Studio XX. Ett projekt som för samman kvinnliga musiker, producenter och låtskrivare, för att förändra den rådande situationen i branschen som domineras av män.

– Hela initiativet grundar sig på att försöka förändra strukturer inom musikbranschen. Alla vet att det är väldigt ojämställt, berättar systrarna.

Varje år bjuder de in tio kvinnliga musiker och producenter till deras studio i Stockholm och gör musik ihop. Via projektet lärde de känna Agnes Carlsson från Vänersborg, och VAZ avslöjade att de är med och skriver låtar på artistens kommande skiva.

– Vi bjöd in henne och sen har vi blivit vänner, säger systrarna i mun på varann.

Men snart blir det fullt fokus på det egna artisteriet. I slutet av mars släpper VAZ en singel och i april kommer deras första samling av låtar i form av en EP. 

– Det tar lång tid att hitta rätt men nu har vi gjort det efter alla år, och den som väntar på något gott, den väntar aldrig för länge, skrattar systrarna Jenny och Cecilia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista