Fartyget Skagern på grund i Göta älv utanför Trollhättan
1 av 6
Fartyget Skagern på grund i Göta älv utanför Trollhättan Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio
Fartyget Skagern på grund i Göta älv utanför Trollhättan
2 av 6
Fartyget Skagern på grund i Göta älv utanför Trollhättan. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio
Kent Engström blev vittne till fartygsolyckan i Göta älv utanför Trollhättan.
3 av 6
Kent Engström blev vittne till fartygsolyckan i Göta älv utanför Trollhättan. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio
Fartyg på grund i Göta älv
4 av 6
Foto: Julia Forsberg
Länsor läggs ut för att förhindra ett eventuellt läckage. Fartyget står stadigt på grund och inget läckage är känt. Länsorna är alltså utlagda som en säkerhetsåtgärd. Jag pratade med Mikael Johannson, inre befäl Räddningstjänsten
5 av 6
Länsor läggs ut för att förhindra ett eventuellt läckage. Fartyget står stadigt på grund och inget läckage är känt. Länsorna är alltså utlagda som en säkerhetsåtgärd. Jag pratade med Mikael Johannson, inre befäl Räddningstjänsten Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio
Fartyg på grund i Göta älv
6 av 6
Fartyg på grund i Göta älv. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio

Fraktfartyg på grund utanför Trollhättan

1:22 min

Ett fraktfartyg lastat med trävaror har gått på grund i Göta älv mellan Trollhättan och Lilla Edet. Polisen har kontrollerat nykterheten ombord och inget befäl misstänks för brott.

Räddningstjänsten har varit ombord och pratat med lotsen och kapten. Polisen betraktade först grundstötningen som en trafikolycka och befälen ombord har fått blåsa för att kontrollera nykterheten. Ingen ska ha varit påverkad och inte heller ska någon ombord ha skadats i samband med olyckan.

Det var vid halv åtta på torsdagsmorgonen som larmet om ett fraktfartyg lastat med trävaror hade gått på grund i Göta älv mellan Trollhättan och Lilla Edet.

Under torsdagsförmiddagen är Sjöfartsverket på plats med flera båtar vid fartyget.

– Det är någon form av tekniskt problem som ska ha orsakat grundstötningen, men exakt orsak vet vi inte. Det kommer troligtvis haverikommissionen utreda, säger Daniel Lindblad på Sjöfartsverkets presstjänst.

Dykare ska under torsdagseftermiddagen ta en titt på hur illa fartyget gått på grund och se om det går att helt enkelt dra loss fartyget. Annars kommer rederiet behöva lasta av det för att lätta på vikten och sedan försöka dra loss det.

Fartyget befinner sig mellan Trollhättan och Lilla Edet, är drygt 82 meter långt och drygt 12 meter brett. Det ska inte finnas något synligt läckage men fartyget har fått en viss slagsida. Kent Engström blev vittne till grundstötningen

– Fartyget körde med fulla motorer och försökte komma loss. Men fartyget rörde sig överhuvud taget inte, säger han till P4 Väst.

Det är andra gången på kort tid som ett fartyg har gått på grund i Göta älv. För knappt två veckor sedan gick ett fartyg på grund i Lilla Edet. Den grundstötningen fick stor påverkan på fartygstrafiken i älven.

Dagens grundstötning ställer inte till det för fartygstrafiken i älven, däremot är ett kanalstopp inplanerat till morgonen imorgon.

– Fem fartyg ska ta sig förbi olycksplatsen till dess och det kommer de att göra, sägerDaniel Lindblad på Sjöfartsverket.

Texten uppdateras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista