Läkare larmar om smitta i färsk kyckling

1:20 min

Vi äter allt mer färsk kyckling. Samtidigt ökar antalet fall av den allmänfarliga sjukdomen campylobakter dramatiskt i hela Sverige. Nu skärper flera smittskyddsläkare tonen och efterlyser åtgärder.

Flera smittskyddsläkare i landet varnar nu för färsk kyckling och några går så långt som avråda helt och hållet från att äta färsk kyckling.

Att smittskyddsläkare går ut och varnar befolkningen angående ett livsmedel utan att vara i samklang med berörda myndigheter, som Folkhälsomyndigheten eller Livsmedelsverket, är extremt ovanligt.

– Vi brukar gå ut och varna om att man ska vara extra försiktig i köket vid hantering av kycklingkött. Men nu är det ett extra allvarligt läge eftersom det finns mycket mer campylobacter i kycklingköttet, säger Eva Lindhusen Lindhé, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Det är sedan augusti 2016 som fallen av den allmänfarliga sjukdomen campylobakter ökat dramatiskt i hela Sverige. 

– I Västra Götaland har vi sett en tredubbling av antalet fall av personer som insjuknat av campylobacter, säger Eva Lindhusen Lindhé

Håller du med smittskyddsläkare som avråder helt och hållet från att äta färsk kyckling?

– Jag tycker han har en stark poäng i detta. Tills vidare varnar vi för färsk kyckling om man inte vet hur man hanterar den i köket.

Vad tycker du att Folkhälsomyndigheten eller Livsmedelsverket ska göra nu?

– Jag tycker att ett halvårs utbrott av den här digniteten är alldeles för länge. Det borde ha gjorts kraftigare åtgärder för länge sedan, säger hon.

FAKTA: Campylobacter

Campylobacter jejuni
Campylobacter jejuni

 

  • Det finns flera olika campylobacterarter, varav några orsakar akuta mag- och tarmsymtom hos människor.
  • Livsmedel som kan tänkas innehålla campylobacter är framför allt färsk kyckling och annan matfågel, som behöver tillagas så att hela köttet uppnår minst 65 °C. Bakterien kan även finnas i andra köttslag.
  • Vid hantering av risklivsmedel är det viktigt med god livsmedelshygien då campylobacter kan föras över från livsmedlet till köksredskap, skärbrädor etc. 
  • De flesta insjuknar akut med diarréer som ibland är blodtillblandad, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär (reaktiv artrit).
  • Det finns inget vaccin mot sjukdomen.


Källa: Folkhälsomyndigheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista