Bild på journalisten Fredrik Önnevall Foto: Carl-Johan Söder/SVT
SVT-journalisten Fredrik Önnevall. Foto: Carl-Johan Söder/SVT Bild

TV-team prisas för sitt civilkurage

"Det känns jättehedrande och värmande"
1:45 min

2014 hjälpte de en syrisk flyktingpojke att ta sig från Aten till Sverige. Nu tilldelas SVT-journalisterna Fredrik Önnevall, Clas Elofsson och Hanin Shakrah Antigonepriset för visat civilkurage.

Varje år delar Ljungskile Folkhögskola ut Antigonepriset som uppmärksammar personer som visat civilkurage. 2017 års pristagare är tv-teamet som vid inspelningen av tv-serien Fosterland hjälpte en syrisk flyktingpojke att ta sig från Greklands huvudstad Aten till Sverige.

I ett första steg i den rättsliga processen dömdes Fredrik Önnevall, Clas Elofsson och Hanin Shakrah i tingsrätten för människosmuggling till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst. Men att de hjälpte 15-årige Abed till Sverige är inget journalisten Fredrik Önnevall ångrar.

– Oavsett var det slutar så har jag aldrig ångrat det beslutet, säger han.

Reaktionerna på beslutet att hjälpa pojken har varit både positiva och negativa.

– Nu efterhand tycker jag att vi har fått mer och mer stöd och förståelse, säger Fredrik Önnevall.

Bakom Antigonepriset står Ljungskiles Folkhögskola, och motiveringen till priset är att Fredrik Önnevall, Clas Elofsson och Hanin Shakrah har "i tider av stängda gränser och allt hårdare villkor för människor i nöd – visat ett civilkurage som inspirerar oss andra."

– Det känns jättehedrande och värmande, avslutar Fredrik Önnevall.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".