Chefsåklagare Olof Sahlgren utanför ekobrottsmyndigheten i Göteborg
Chefsåklagare Olof Sahlgren. Foto: P4 Väst

Åklagarna kräver fängelse för Saab-chefer

Åklagaren: Döm Muller till 2,5 års fängelse
1:24 min

Saabrättegången är framme vid slutpläderingarna och åklagaren Olof Sahlgren vill att tingsrätten dömer de tidigare Saabcheferna till fängelse.

Åklagarna vill att den förre ägare till Saab Automobile Victor Muller döms till upp till 2,5 års fängelse och att den förre vd:n Jan-Åke Jonsson och den tidigare chefsjuristen Kristina Geers ska dömas till upp till två års fängelse.

Totalt vill åklagaren att fem tidigare medarbetare på Saab ska dömas till fängelse.

Åklagarna Olof Sahlgren och Lars Lindman sa under slutpläderingarna att det är bevisat att flera grova ekobrott har begåtts inom biltillverkaren, under företagets sista år innan konkursen i december 2011.

Det handlar bland annat om grovt svindleri, att ledningen ska ha förskönat bilden av hur det gick för Saab ekonomiskt och lämnat felaktiga uppgifter i bland annat media.

Det handlar också om misstankar om att Saab fick in 30 miljoner kronor på ett brottsligt sätt, via ett falskt återförsäljaravtal.

De misstänkta nekar till brott och efter åklagarna pläderat klart var det advokaternas tur. Per E Samuelsson, Kristina Geers advokat, började.

– Det här handlar om en plikttrogen person som aldrig haft en tanke på att begå ett brott och en fällande dom är för mig helt uteslutet, sa Samuelson. 

Jan-Åke Jonssons advokat, Bengt H Nilsson, riktade skarp kritik mot åklagarsidan i sin plädering. Han kallade bland annat åklagaren för inkompetent.

– Ett fängelsestraff är uteslutet av en mängd skäl, jag kan tycka att det inte är seriöst att yrka på det, säger Bengt H Nilsson.

Relaterat

Mer om Det rättsliga efterspelet kring Saab

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".