Hon är expert på att ändra beteendet på din katt

1:16 min

Susanne Hellman Holmström är kattexperten som är känd från TV. Nu har hon jobbat med katter i 40 år men resan hit var långt från trygg.

– Jag kallar mig för kattbeteenderådgivare. Jag började jobba med detta för att jag blev så ledsen när människor sa ”du kan inte ändra kattens beteende”, säger Susanne Hellman Holmström.

– Man sa ofta att det var lika bra att döda katten och sen skaffa en ny. Men det är fel, man kan ändra ett beteende. Man behöver bara veta hur man ska göra, förklarar Hellman Holmström. 

Susanne har i över 40 år arbetat med katter och idag ses hon ofta både i tv och hörs i radion dman kan ändra ett beteendeär hon svarar på svenskarnas frågor om katter.

Men att ta klivet och jobba med kattfrågor krävde att någonting tråkigt hände.

– Jag blev jättesjuk 2003. Jag fick en stor hjärtinfarkt. Då började jag fundera på varför jag höll på att arbeta ihjäl mig, berättar Susanne Hellman Holmström.

– Sen tänkte jag att jag måste göra något jag brinner för, någonting jag kan hjälpa andra med. Jag är ju bra på katter. Jag behöver ta klivet och testa, säger Susanne Hellman Holmström.

Susanne Hellman Holmström tankar kommer från England. Där flera jobbar med liknande saker. Men att jobba med samma frågor här i Sverige trodde inte människor i hennes omgivning skulle fungera.

– Runt mig frågade folk vad jag gjorde, jag hade ju ett välbetalt jobb. Men det viktigaste är inte heller pengar utan att jobba med någonting man gillar, avslutar Susanne Hellman Holmström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista