IF Metall rustar för konflikt

1:06 min

Under måndagen samlade fackförbundet sina lokala klubbar på ett möte i Uddevalla för att förbereda en konfliktorganisation.

Orsaken är att arbetsgivarsidan, med Teknikföretagen i spetsen, vill ha större inflytande över arbetstiderna.

Bland annat vill arbetsgivarna införa flexibel arbetsvecka med försämringar i övertidsrätten och en semesterperiod som sträcker sig mellan maj och september. 

– Vi kan inte ställa upp de kraven på försämringar. Våra medlemmar accepterar inte de kraftiga försämringarna utan är beredda på att ta den fighten, säger Kent Bursjö, ombudsman för IF Metall Bohuslän Dal.

IF Metall kräver löneökningar på 2,8 procent och en fortsatt utbyggnad av delpensionen i avtalet för nästa år. Arbetsgivarsidan vill å sin sida ha kostnadsneutrala löneökningar. Det betyder att de kvittas mot eftergifter på andra punkter i avtalet.

På konferensen i Uddevalla under måndagen förbereder IF Metall sina medlemmar på en eventuell konflikt när avtalet löper ut den 1 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista