elev tittar på grundskolebetyg
Foto: Anders Wiklund/TT

Så många obehöriga lärare finns på din skola

"Väldigt väldigt svårt att få tag på"
2:08 min

Andelen obehöriga lärare ökar i den svenska skolan. Tydligast märks detta i grundskolan, där närmare 30 procent saknar behörighet. Det visar nya siffror från Skolverket.

– Det är i grundskolan som det ökar mest, och det är där som vi har flest nya elever, och vi ser att det är flest lärare som har nyanställts och som saknar pedagogisk högskoleexamen, säger Niclas Westin, enhetschef på Skolverket.

Vad är skälet att andelen obehöriga lärare ökar, bland annat i grundskolan?

– Det har huvudsakligen att göra med migrationssituationen, att vi har många nyanlända elever. Vi har i storleksordningen 70 000 elever som har kommit in i skolsystemet de två senaste åren, och det har ökat behovet av fler lärare helt enkelt, och det vi ser är att det inte finns tillräckligt med lärare att tillgå, säger Niclas Westin, enhetschef på Skolverket.

Räknar man antalet behöriga lärare som har legitimation i minst ett undervisningsämne så har de ökat. Men eftersom det kommit så många nya elever har efterfrågan på lärare ökat.

Andelen behöriga lärare är alltså lägre jämfört med året innan, visar Skolverkets genomgång. I grundskolan har andelen minskat med 1,3 procentenheter.

Det skiljer sig på olika orter i landet, och mellan de olika skolformerna. I till exempel gymnasieskolan har behörigheten ökat något jämfört med året innan.

Knappt åtta av tio lärare har behörighet i minst ett ämne de undervisar i. Inom grundsärskolan och gymnasiesärskolan saknar i stället mer än åtta av tio lärare en legitimation med behörighet för skolformen de undervisar i.

På det stora hela är situationen är bekymmersam enligt Niklas Westin, enhetschef på Skolverket.

– Jag vet att visas delar av landet har man väldigt, väldigt svårt att få tag i behöriga lärare, och få tag i lärare över huvud taget, även om de då saknar utbildning. Så hela situationen är mycket allvarlig för hela landet, säger Niclas Westin.

Vad får det för konsekvenser?

– Ytterst riskerar det att få konsekvenser för kvaliteten i undervisningen förstås. Vi har krav på legitimation, och vi har förstås en tanke om att vi vill ha välutbildade lärare, och att elever ska få en undervisning av lärare som är utbildade i de ämnen de undervisar i, och vi är ganska långt ifrån den situationen, säger Niclas Westin.

– Det är en stor utmaning som vi måste jobba med både på nationell och lokal nivå och göra allt vad vi kan för att vända den här utvecklingen, säger Niclas Westin på Skolverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".