Ett kollage på Sven-Erik Magnusson och Thomas Deutgen.
Foto: Sveriges Radio.

Thomas Deutgen: Sven-Ingvars sitter djupt i folksjälen

"Sven-Erik Magnusson var rock'n'roll"
1:07 min

Sångaren Sven-Erik Magnusson förlorade kampen mot prostatacancern. I natt avled den folkkäre frontfiguren i musikbandet Sven-Ingvars.

– Sven-Erik Magnusson har med sitt band alltid funnits i Sverige. Oavsett om du är 25 eller 75 så kan du nynna på en Sven-Ingvars låt, säger programledaren för P4 Dans Thomas Deutgen.

Efter en lång tids kamp mot prostatacancer avled Sven-Erik Magnusson inatt, 74 år gammal.

Karriären som frontfigur i bandet Sven-Ingvars var lång. Så sent som i fjol firade han och bandet 60 år med konserter i hela Sverige.

– Få andra band eller artister har den låtskatten. Det är Abba, Ted Gärdestad och Evert Taube. Det sitter djupt i folksjälen och precis så är det med Sven-Ingvars musik, säger Thomas Deutgen.

Många tänker på dansband när det kommer till Sven-Ingvars, men Thomas Deutgen tycker att folkrock är ett bättre epitet.

– Sven-Erik Magnusson var väldigt mycket rock'n'roll och ända upp i åren. Vara över 70 år och ha samma glöd och låta på samma sätt som han har gjort i alla år är väldigt få artister förunnat, avslutar Thomas Deutgen.

Mer om Sven Ingvars

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".