Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och partisekreterare Tomas Tobé.
Kommundagar med låga opinionssiffror. Foto: Jessica Gow/TT

Moderaterna samlas efter ras i opinionen

Partisekreterare Tobé: Vi är inte nöjda
2:37 min

I dag samlas landets moderater till kommundagar i Karlstad. Det i en tid när partiet har rasat i opinionen.

I Svensk Väljaropinion, den sammanställning som Sifo gör för Ekot, fortsätter Moderaterna att backa och har nu det lägsta väljarstödet sedan sammanställningarna började göras.

– Vi är inte nöjda. Det är nu ett och ett halvt år kvar till nästa val och vi kommer att använda varenda dag till att förtjäna högre förtroende, säger Moderaternas partiledare Tomas Tobé.

Redan förra våren började väljarstödet att minska och tappet tog fart efter moderatledaren Anna Kinberg Batras besked i januari om att hon kan tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna i riksdagens utskott. 

I den sammanvägning av en rad partisympatimätningar som Sifo gör för Ekot ligger nu Moderaterna på 17,7 procent. Det är en minskning med 1,6 procentenheter sedan den förra mätningen i februari.

Samtidigt slår Centerpartiet nytt rekord och får 12,8 procent. För Liberalerna och Kristdemokraterna är förändringarna små. Även på den rödgröna sidan ligger opinionen ganska still. Socialdemokraterna får 27,4 procent.

Det rödgröna blocket och alliansen är nu lika stora: 39,4 procent. Sverigedemokraterna går svagt uppåt till 18,2 procent och är därmed något större än Moderaterna. Skillnaden är dock marginell.

– Det handlar om att mycket av det missnöje som finns med nuvarande regering har gått till Sverigedemokraterna, och då är det viktigt att vi moderater och alliansen tydligare kliver fram och ser till att vi kan byta den här politiken med skattehöjningar och i stället se till att det är lönsamt att jobba, att visa att vi är ett trovärdigt regeringsalternativ, säger Tomas Tobé. 

Som Ekot berättat tidigare finns det en intern kritik mot att Moderaternas partiledning är för otydlig. Moderata riksdagsledamoten Erik Bengtzboe, som är länsförbundsordförande i Sörmland, är en av de som är kritiska. 

– Vi har kommit med väldigt många utspel på sistone, men det är nog otydligt för många vad som egentligen är Moderaternas linje och vad man egentligen får när man röstar på Moderaterna. Vi måste bli avsevärt mycket tydligare, säger Erik Bengtzboe.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".