En brandbild rycker ut
Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Gräsbränder på flera håll under fredagen

Det torra gräset ställer till det för räddningstjänsten i vårt område. Under fredagseftermiddagen har fyra bränder fått bekämpas.

Under fredagseftermiddagen och kvällen fick räddningstjänsten bekämpa gräsbränder på 15 olika platser vid friluftsområdet Slingan i Kungshamn.

Vid 20-tiden på kvällen säger Jimmy Göransson vid räddningstjänsten till P4 Väst att samtliga bränder är släckta och att räddningstjänsten har lämnat platsen.

Det är barn som tänder på. När vi har släckt en brand börjar det brinna någon annanstans.

Han berättar att brandmännen såg ungdomar som sprang på berget och tände nya bränder, samtidigt som räddningstjänsten var igång och släckte.

– Tre ungdomar har setts men det kan vara fler. Det finns namn som lämnats till polisen.

Hos polisens inre befäl i Uddevalla fanns det vid 20-tiden på kvällen inga uppgifter om att någon skulle ha gripits i samband med bränderna.

Totalt är det cirka två hektar gräs, ljung och ene som brunnit av. Mellan den första och den sista brandplatsen är det tre kilometer, enligt Jimmy Göransson.

– Det var flammor på upp till fyra meter. Som tur var kom det regn på slutet, säger han.

Enligt Jimmy Göransson är det torrt i markerna, och räddningstjänsten har nu infört eldningsförbud i kommunen.

Fjolårsgräset är torrt och när det blåser som i dag kan det snabbt sprida sig.

Vid tvåtiden ryckte räddningstjänsten i Uddevalla för att släcka en gräsbrand vid Torsberg, strax norr om Torp i Uddevalla. Marcus Berg vid räddningstjänsten berättade för P4 Väst att räddningstjänsten snabbt var på plats och kunde begränsa spridningsrisken. Totalt brann ett par hundra kvadratmeter torrt gräs i närheten av järnvägen.

– Fjolårsgräset är torrt och när det blåser som i dag kan det snabbt sprida sig, säger Marcus Berg.

En stund senare kom det larm om en gräsbrand vid Skee. Två styrkor från räddningstjänsten vid Skee och Strömstad fick rycka ut och släcka.

Räddningstjänstens insatsledare Christer Nilsson uppskattar att det var ett område på 300 kvadratmeter som brann. Det finns ingen uppenbar orsak till varför det började brinna.

– Ingen eldade på platsen, men en trolig orsak kan ha varit en slängd cigarettfimp, säger insatsledaren Christer Nilsson till P4 Väst.

En polisanmälan om gräsbrand är upprättad.

Även räddningstjänsten i Bengtsfors har fått rycka ut. Det handlade om en mindre eldning av rishög som inte behövde något större ingripande. Däremot råder eldningsförbud i Bengtsfors så räddningstjänsten tog larmet på stort allvar.

Mer om Gräsbränder

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".