Lars Bjurstam, lagman vid Värmlands tingsrätt, som flyttar till samma roll på Uddevalla tingsrätt i april. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
1 av 2
Lars Bjurstam. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Uddevalla tingsrätt. Foto: Tommy Öster/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Tommy Öster/Sveriges Radio.

Ny chef på tingsrätten fast för rattfylleri

Lars Bjurstam: Jag tar hjälp och stöd från sjukvården och Domstolsverket
5:21 min

Domaren Lars Bjurstam har åkt fast för rattfylleri. Nyligen beslutade regeringen att han ska bli ny chef på Uddevalla tingsrätt.

Det var den 13 mars som Lars Bjurstam stoppades av polis och fick blåsa. Resultatet visade på alkoholpåverkan men inte i så stor mängd att han blev av med körkortet.

– Jag erkände gärningen på plats och förklarade att jag var beredd att godta ett strafföreläggande. Kvällen före hade jag druckit alkohol och sedan lade jag mig för att sova strax före klockan elva. Och nästa morgon gick jag upp, säger Lars Bjurstam till P4 Värmland.

Hur mycket hade du druckit?

– Jag kan inte säga det exakt. Det var lite starksprit och någon öl. Jag åt frukost och gjorde mig i ordning för att gå till arbetet. Jag upplevde mig absolut inte som påverkad och hade jag gjort det hade jag aldrig satt mig bakom ratten. Sedan började jag köra, en kilometer skulle jag bara. Och på vägen stoppades jag av polis.

Hur reagerade du när du insåg situationen?

– Jag blev bestört givetvis. Det här var inte alls bra, och jag får ta det fulla ansvaret för mitt misstag. Självklart ser jag allvarligt på det inträffade, och jag tar hjälp både av sjukvården och Domstolsverket för att bemästra det här och se till att sånt här inte inträffar igen.

Hur påverkar det förtroendet för dig som lagman?

– Jag tror tyvärr att det kan ha en viss negativ inverkan på allmänhetens förtroende för såväl Värmlands tingsrätt som Sveriges domstolar i stort. Det kan kanske krävas en del arbete med att försöka återskapa förtroendet. Samtidigt visar det också att domare är mänskliga och kan göra misstag.

Efter att P4 Värmland ställt frågor till Lars Bjurstam under gårdagen, valde han idag att informera sin personal på Värmlands tingsrätt, där han som lagman är högste chef.

När P4 Värmland på måndagen konfronterade honom med uppgifterna om rattfylleriet medgav han också att han har haft alkoholproblem, men att det aldrig har påverkat jobbet. Men när frågan ställs idag vill han inte kalla det alkoholproblem.

– Jag skulle inte uttrycka det på det sättet. Jag har tagit hjälp av sjukvården och Domstolsverket för att hantera frågan, och jag känner att jag får det stöd jag behöver, säger Lars Bjurstam.

Men du sa till oss på P4 Värmland igår att du har haft alkoholproblem?

– Jag vill inte prata om det vi sa igår, utan vi pratar om det här nu. Och jag känner att jag har den hjälp och det stöd jag behöver.

Konkret, vilken hjälp får du?

– Det handlar om både samtal och medicinering.

Har du någonsin påverkats i din tjänsteutövning av alkoholen?

– Absolut inte.

Har du varit alkoholpåverkad i tjänsten någon gång?

– Nej, aldrig.

Domstolsverket informerades om rattfyllan under gårdagen. Som lagman är Lars Bjurstam utsedd av regeringen, och Domstolsverket fungerar som en serviceorganisation till domstolarna.

Så här reagerar Maria Isaksson, chef för Domstolsverkets avdelning för HR-frågor och kommunikation, på rattfyllan:

– Det är naturligtvis inte bra. Vi kommer att erbjuda stöd med hjälp av professionella aktörer, säger hon till P4 Värmland.

Kan det här påverka hans nya jobb?

– Det är det andra än jag som bedömer, svarar Maria Isaksson.

Regeringen beslutade den 23:e mars att utse Bjurstam till i Uddevalla tingsrätt, enligt ett beslut som P4 Väst har tagit del av. Det betyder att han blir chef för hela tingsrätten i Uddevalla.

Under dagen informerar Lars Bjurstam även personalen på sin nya arbetsplats om det som hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".