Bild på järnvägsräls
Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio

Liga bakom kopparstölderna som stoppar tågen i Bohuslän

Polisen: Flera kilometer kopparkabel kan stjälas under en natt
1:17 min

En kopparstöldsliga ligger bakom de många kopparstölderna som stoppat tågtrafiken i norra Bohuslän den senaste tiden. Nu vill polisen ha hjälp med iakttagelser från allmänheten.

– Det handlar troligen om mellan fem och tio personer som arbetar ihop, säger Henrik Rörberg, kommunpolis i Lysekil som arbetat en del med den senaste tidens kopparstölder.

Sedan februari har P4 Väst berättat om åtminstone fem tillfällen när tågtrafiken på Bohusbanan stått stilla på grund av att kopparledningar längs spåren har stulits. Dessutom har luftledningar stulits från Lysekilsbanan och flera andra kopparstölder har anmälts.

Henric Rörberg berättar att kopparstölderna längs järnvägen är välorganiserade.

– Det kan handla om flera kilometer kopparkabel som grävs upp eller plockas ner och sedan transporteras bort under en natt.

Att det är just norra Bohuslän som drabbas just nu kan bero på att kopparligan flyttar sin verksamhet.

– Tidigare har vi fått rapporter om liknande stölder i andra delar av landet, nu har de flyttat hit. Troligen stannar de tills risken för upptäckt blir för stor.

Polisen har svårt att bevaka hela banlängden och därför hoppas man på hjälp med iakttagelser från allmänheten.

– Ser man fordon som står omotiverat parkerade längs järnvägen är det bra att tips polisen om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".