Konstnärerna står och tittar in i kameran
1 av 5
Björn Hellström och Camilla Engman har båda konstnärliga högskolestudier bakom sig och har gjort en mängd utställningar. Foto: Maria Lundberg/Sveriges Radio
Bild från utställning med ett lyckohjul i bakgrunden
2 av 5
Kajsa Frostensson vid priserna på lyckohjulet, där priserna ibland är en storvinst och ibland något man absolut inte vill ha. Som i livets lotteri. Foto: Maria Lundberg/Sveriges Radio
Bild på ett kvitto på samtalsterapi på väggen vid lyckohjulet.
3 av 5
Ett av priserna på lyckohjulet är ett kvitto på samtalsterapi. En nitlott för en del. Foto: Maria Lundberg/Sveriges Radio
Bild lite ovanifrån på ett hörna av konsthallen med tre målningar och en trälåda som står på golvet
4 av 5
Målningar och objekt av Camilla Engman som hon kallar "Dyk ner dyk upp". Foto: Maria Lundberg/Sveriges Radio
Framför entren Vänersborgs konsthall
5 av 5
Vänersborgs konsthall har mellan sju- och åttatusen besökare om året. Foto: Maria Lundberg/Sveriges Radio

Konstnärer jobbar gratis – alla andra får betalt

Kajsa Frostensson, konsthallsföreståndare: Det är absolut inte okej
3:24 min

Konstnärer finansierar kommunernas utställningar genom att jobba gratis – alla andra får betalt. Konstnärerna Camilla Engman och Björn Hellström ställer just nu ut på Vänersborgs konsthall.

– Då har vi kanske lagt varsin dryg månad på den här utställningen plus tankeverksamheten och sådant innan, säger Björn Hellström, konstnär från Göteborg.

– Med typ dygnet runt arbete så gott som faktiskt. Inga lediga dagar, säger Camilla Engman, som ursprungligen kommer från Vänersborg men som nu bor i Göteborg.

De har även lagt ner arbete på plats på konsthallen.

– Vi har varit där på vernissagen, men annars var vi där och satte upp utställningen i tre dagar, säger Camilla Engman.

Konstnärerna som ställer ut på Vänersborgs konsthall får inget betalt för det arbete de utför. De får 1200 kronor per vecka i utställningsersättning, för att konsthallen visar deras verk. Eller mindre om det är fler än en konstnär.

Så ser det ut på de flesta kommunala konsthallarna i landet. På en del får konstnärerna inte ens utställningsersättningen.

– Att göra en utställning på en kommunal konsthall eller på ett museum innebär jättemycket jobb. Det är som vilket jobb som helst, säger Sanna Svedestedt Carboo, vice ordförande i Konstnärernas Riksorganisation, KRO/KIF.

Enligt KRO/KIF går mindre än en procent av utställningsarrangörernas kostnader till konstnärerna. De har gjort ett avtal med staten, MU-avtalet, där de statliga institutionerna ska ge både ersättning för att de får visa konstnärernas verk, och lön för det arbete som konstnärerna gör inför och under en utställning.

Och det finns en rekommendation att även andra arrangörer med offentlig finansiering ska följa avtalet. Som de kommunala konsthallarna. Men det sker inte.

Sanna Svedestedt Carboo ser det som en demokratisk fråga att åtminstone de offentliga konsthallarna ska betala konstnärerna för deras arbete.

– Ofta krävs det att man har någon form av social eller ekonomisk trygghet för att man ska våga gå den här vägen. Och det gör ju att det blir begränsat vilka som väljer en konstnärlig yrkesbana och vilka historier och tankar som berättas, säger hon.

Man tänker nog att konstnärerna ska leva på det de säljer.

I Vänersborg finns en plan som säger att konsthallsbesökarna ska möta samtida konst av hög kvalitet, både från lokala konstnärer och internationella. Men några pengar att betala konstnärerna finns inte.

– Jag skulle gärna ge dem betalt, men det finns inte utrymme för det i vår budget, säger Kajsa Frostensson, konsthallsföreståndare på Vänersborgs konsthall.

Däremot får hon och kontshallsvärdarna lön. Och de betalar även för de tjänster de köper in, som transport, tryckeri och städning.

– Man tänker nog att konstnärerna ska leva på det de säljer. Men vårt huvuduppdrag på konsthallen är ju inte att sälja det konstnärerna gör, utan vi har helt andra mål med vår verksamhet, säger Kajsa Frostensson.

Konsthallen ska vara en mötesplats för de som bor och besöker Vänersborg och ska bidra till att öka kommunens attraktivitet.

– Vi har bland annat ett stort pedagogiskt uppdrag där vi ska nå alla skolelever i kommunen, säger Kajsa Frostensson.

Det var Kajsa Frostensson som bjöd in Camilla Engman och Björn Hellström att göra en utställning på konsthallen. Och då tänkte de inte så mycket på pengar.

– Nej, faktiskt inte. Men det är för att det inte finns några pengar var man än är någonstans. Så man blir glad för det lilla som finns, säger Camilla Engman.

Björn Hellström tycker också att det är bättre på Vänersborgs konsthall än på många andra ställen.

– Vi har fått mycket hjälp med transporter,  övernattningar och montering. Flera ställen har ju ingenting, säger han.

Jag tycker att det är otroligt frustrerande. Det är svårt att säga nej.

Sanna Svedestedt Carboo tycker att konstnärerna hamnar i en besvärlig förhandlingssituation när det inte finns någon budget för löner, eftersom konstnärerna har en drivkraft att nå ut med det de skapar.

– Jag tycker att det är otroligt frustrerande. Det är svårt att säga nej. Det förstår vi. Så därför behövs det ett större gemensamt ansvar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".