Jan Åke Jonsson, Kristina Geers, Victor Muller.
1 av 2
Jan Åke Jonsson, Kristina Geers och Victor Muller. Foto: P4 Väst/Sveriges Radio
Vänersborgs tingsrätt
2 av 2
Foto: Julia Forsberg/Sveriges Radio

Samtliga toppchefer frias i Saab-rättegången

Jan Åke Jonsson: Det är väldigt glädjande
0:58 min

Den tidigare ledningen på Saab Automobil friades i tingsrätten från misstankarna om grova ekobrott efter en av de största konkurserna i svensk historia.

Tingsrätten i Vänersborg frikände samtliga sju åtalade för de misstänkta brotten under Saabs sista verksamhetsår.

Den anser inte finns tillräckligt med bevis för att visa att någon av de fyra åtalspunkterna om tidigare ägaren Victor Mullers betalning, ett påhittat försäljningsavtal med Ukraina, svindleri och manipulerade årsredovisninga, har skett.

– Jag är självklart extremt lättad och väldigt tacksam att domen friar alla i Saabs ledning helt och hållet. Det visar att rättvisan har segrat och det är jag väldigt tacksam för. Jag tycker att det är väldigt klart att våra argument var mycket starkare än åklagarens anklagelser, säger Victor Muller i en intervju till P4 Väst efter den friande domen.

Chefsåklagaren Olof Sahlgren menar att domen är en besvikelse för ekobrottsmyndigheten men det är fortfarande oklart om domen kommer överklagas.

– Nu ska vi analysera domen och se varför åtalen fallerade, säger han.

Läs mer: Domaren: Det har varit en svårhanterlig dom

Totalt var sju personer åtalade i härvan som är ovanlig, eftersom det rör ett av Sveriges större företag, enligt Ekobrottsmyndigheten.

Bland de åtalade finns den tidigare vd:n Jan-Åke Jonsson, den förre ägare Victor Muller och den tidigare chefsjuristen Kristina Geers.

Den tidigare Saab-arbetaren Fredrik Almqvist tycker inte att ledningen har gått över gränsen för att rädda företaget.

– Ledningen gjorde allt som stod i deras makt för att försöka rädda våra jobb och även kompetens och innovation som Saab stod för, menar arbetaren Fredrik Almqvist.

Mer om Det rättsliga efterspelet kring Saab

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".