Marie Högberg, sommelier, gästar "Nobel och Myrbäck" för att prova vin. Foto: Patrik Enlund/Sveriges Radio
Marie Högberg, sommelier, gästar "Nobel och Myrbäck" för att prova vin. Foto: Patrik Enlund/Sveriges Radio

Experten svarar: är det skillnad på påsk- och julmust?

Marie Högberg: Det är skillnad, men smaken är lika
1:07 min

Morgonredaktionen ville ha svar på en svår fråga: är det skillnad mellan påsk- och julmust? Sommelieren Marie Högberg gästade studion och gav ett svar.

Marie Högberg har under många år jobbat som sommelier och är därför expert på dryck och deras smak. Någonting som man måste träna på för att bemästra.

– För att öva måste man smaka på saker. Man får stoppa en björkkvist i munnen. Man får lukta på gamla trappräcken och tavelramar om man vill kunna härröra till det i smakerna, förklarar Marie Högberg.

Testet för att undersöka skillnaderna mellan de två årstidernas sockerbaserade läskedrycker var enkel. Två vita plastmuggar innehållande påsk- och julmust av samma tillverkare, placerades framför Marie Högberg. Båda muggarna var markerade med ”1” och ”2”. Men, Högberg visste inte vilken mugg som innehöll vilken dryck.

Muggen markerad med siffran 1 var den första som fick möta Marie Högbergs smaklökar.

– Ja, det smakar must. Den är inte helt kall, så bubblorna har blivit lite mjuka. Skummet ligger bara lite runt kanten, men jag tror jag vet vad det är, berättar Marie Högberg vidare.

– Mugg nummer två är lite fräschare, det är samma smaker men den är lite piggare. Jag tror att mugg nummer ett är julmust, mugg två är påskmust, gissar Marie Högberg.

Mycket av det Marie trodde stämde. Dock var mugg 2, innehållande julens dryck och mugg 1 den man dricker till påsk. Vi kan därför anta att det inte är någon skillnad mellan påsk- och julmust.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".