Sex timmars arbetsdag kan komma att testas inom hemtjänsten i Hedemora - men kritiken är hård mot försöket.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Kommunal kämpar för arbetskläder

Anna Skarsjö, Kommunal: Av hygieniska skäl och det sliter rätt rejält
0:54 min

Hemtjänstpersonal och elevassistenter får ofta själva köpa sina arbetskläder. Nu vill Fackförbundet Kommunal få Socialdemokraternas partistyrelse att jobba för att det ska bli lag på att arbetskläder ska bekostas av arbetsgivaren.

– Det är ju en jätteviktig fråga för kommunalarna. Det är en fråga som vi har drivit avtalsvägen väldigt länge. Men vi får inte till det, säger Anna Skarsjö, undersköterka och kommunalare och delegationsledare för S-kongressens ombud från Göteborg.

Fackförbundet Kommunal är på Socialdemokraternas kongress i Göteborg med ett 40-tal delegater och försöker bland annat få gehör för rätten till arbetskläder.

– Det vi vill ha nu och bifall på från vår partistyrelse är att det ska skrivas in i Arbetsmiljölagen att arbetskläder ska bekostas av arbetsgivaren, säger Anna Skarsjö.

En del arbetsgivare kräver att de som arbetar ska ha arbetskläder.

– Men de tänker inte stå för dem, och då måste de köpa arbetskläder själva, säger hon.

Det handlar om barnskötare, undersköterskor inom äldreomsorgen och hemtjänsten och elevassistenter.

– Vi jobbar i sådana yrken där vi behöver ha kläder som fungerar. Både av hygieniska skäl och det sliter rätt rejält i de yrkena vi har, säger Anna Skarsjö.

Får ni gehör för det på S-kongressen?

– Det ser positivt ut. Dels för att Arbetsmiljöverket redan har börjat kika på att de ska kunna hitta någon form av skrivning. De har väl också märkt att det här inte riktigt fungerar. Men vi vill ha in det i de politiska riktlinjerna, för det här är viktigt för kommunal, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".