Sten-Rune Timmersjö. Foto: Marie Mattsson/Sveriges Radio
Sten-Rune Timmersjö är chef för polisens avdelning för grova brott i Trollhättan. Foto: Marie Mattsson/Sveriges Radio

Polisen prioriterar bort tandläkarutredning

Sten-Rune Timmersjö: Det här får vi sticka emellan med
1:38 min

Det kan ta år att utreda om tandläkaren, som felbehandlat och skadat mer än 250 patienter i vårt område, har begått något brott.

Utredningen är inte prioriterad hos polisen.

– Vi prioriterar de som är frihetsberövade i första hand, det här får vi sticka emellan med när vi hinner, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens avdelning för grova brott i Trollhättan.

Förundersökningen som rör brottet grovt vållande till kroppsskada inleddes i höstas efter att P4 Väst avslöjat att flera hundra patienter skadats av en tandläkare med missbruksproblem i vårt område.

Tandläkaren är än så länge inte delgiven någon misstanke om brott, utan polisen har arbetat med att ta in information. Hittills har de fått ta del av inspektionen för vård och omsorgs granskning av tandläkaren och de har hört personal på den aktuella tandläkarkliniken.

Nästa steg är att kontakta de drabbade patienterna.

– Så får vi prata med dem om de vill medverka i utredningen, vill de det får vi hålla förhör med dem och skicka deras journaler till någon rättsodontolog eller någon annan som kan göra bedömningen hur stor skada som skett, säger Sten-Rune Timmersjö.

Det är inte säkert att polisen kommer att ta kontakt med alla patienter, men utredningen kommer i alla fall ta tid. I värsta fall kan det ta år menar Sten-Rune Timmersjö.

– Det beror på hur många det blir att höra. Det värsta scenariot är att det tar år, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".