Huvudentré Näl
Resurser saknas på Näl för att behandla Parkinsonsjuka. Foto: Maria Lundberg/Sveriges Radio

Parkinsonförbundet: Fler borde få del av bättre behandling

"Livet vände av behandlingen"
1:30 min

Bernt Johansson från Parkinsonförbundet säger att avancerad behandling kan göra stor skillnad för Parkinsonsjuka.

– Jag fick den behandlingen för 6 år sedan, och då vände livet. Då kom man nästan tillbaka i ett normalt liv igen, berättar Bernt Johansson, tillförordnad ordförande i Parkinsonförbundet.

Han är en av ungefär 800 Parkinsonsjuka i landet som verkligen får den avancerade behandling som förbättrar livet för de allra sjukaste. Han uppskattar att ungefär 2000 personer, alltså ytterligare 1200, är i behov av den sortens vård.

Och enligt Magnus Kronvall, områdeschef i NU-sjukvården, remitteras den som behöver den typen av vård i vårt område till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. På Näl har man inte resurser för den mer avancerade vården.

Parkinsonsjuka i vårt område berättar för P4 Väst om hur svårt det är att över huvud taget få tid hos en neurolog på Näl. En man berättar att han fick remiss till neurologen i juli, men har fortfarande inte lyckats få någon tid. Och för den som blir akut sjuk, är chansen mycket liten att få träffa på en läkare som kan något om just Parkinson på Näl-akuten.

I Västra Götaland, har Parkinsonförbundet räknat ut, får bara knappt hälften av de sjuka, 47%, träffa sin specialist en gång om året.

Parkinson är en komplicerad sjukdom, och att få en behandling som är rätt anpassad kan vara skillnaden mellan att bli sittande och att leva ett närmast normalt liv:

– Det är en av anledningarna till att man vill informera så mycket som möjligt om att den här vården finns, säger Bernt Johansson.

– När man själv varit med om en sån utveckling och sett vilken känsla det ger, önskar man att alla skulle känna samma sak, fortsätter han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".