Inger och Maria om Lena
1 av 2
Vännerna Inger Lindvall och Marie Blomquist minns deras vän Lena Wahlberg som dödades i terrordådet i Stockholm. Foto: Skoob Salihi/Sveriges Radio
Lena Wahlberg
2 av 2
Lena Wahlberg från Ljungskile dödades i terrordådet i Stockholm. Foto: Privat

Vännerna om Lena: Vi kommer att sakna alla fina stunder

Inger Lindvall: Hon var fantastisk
3:20 min

Lena Wahlberg från Ljungskile dödades i terrordådet i Stockholm. Hennes goda vänner Inger Lindvall och Marie Blomquist kommer att sakna henne.

Lena Wahlberg var ordförande i den lokala Amnestyföreningen i Ljungskile, där Inger Lindvall och Marie Blomquist också är aktiva. Lenas engagemang är en av sakerna vännerna Inger och Marie minns mest med Lena.

– Hon stod upp för mänskliga rättigheter. Hon ville visa den lilla människan, de sargade själarna. Amnesti för flyktingar. Hon var världens snällaste men hon var också oerhört tydlig i att rättvisan ska segra, säger Inger Lindvall.

Hur var hon som vän?

– Lena var en exemplarisk vän. Hon var en sån vän som vi vill vara. Hon var en förebild. Hon var så klok och generös, hon var hjälpsam. Hon hade alltid en kram till hands. Hon var fantastisk, säger Marie Blomquist.

Lena Wahlberg jobbade också som lärare tillsammans med Inger Lindvall. 

– Hon var specialpedagogen som såg den lilla människan. Som mötte alla. Hon stöttade de barn som inte var så snabba med att lära sig läsa. Hon var Uddevallas läs-Lena, säger Inger Lindvall.

Gärningsmannen körde på människor med flit. När ni tänker på honom, hur känner ni då?

– Det är nån paradox, att Lena skulle falla offer för terrorn, som hade ett sånt outtröttligt arbete för mänskliga rättigheter och flyktingar, säger Marie Blomquist.

Inger Lindvall fyller på:

– Han skulle ha träffat Lena, för då skulle han inte ha kört på henne. Hon var så övertygande i att stå upp för det goda.

Vad kommer ni att sakna mest med Lena?

– Vänskapen. Alla fina stunder, på Gotland, allt vi har gjort. När hon hjälpte mig med min stickning, säger Marie Blomquist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".