Ett förfallet hus.
Arkivbild från 2011 då kommun och polis gjorde ett tillslag. Foto: Andreas Granath / P4 Väst

Strömstad kommun hotar butiksägare med vite

Kommunen: Helt oacceptabla förhållanden
1:31 min

En butiksägare lät sina anställda bo under förfärliga förhållanden. Nu hotar Strömstad kommun med vite på 50 000 kronor om huset används på samma sätt igen.

– Inomhusmiljön hade stora brister, det var oacceptabla förhållanden, säger Mona Wrethman, chef på kommunens miljö- och hälsoskyddsavdelning.

Det fanns sängplatser för 34 personer i huset som egentligen är anpassat till en vanlig familj. Madrasser låg på golvet, det var smutsigt, fuktigt och dålig ventilation. Dessutom brandfarligt, utan brandvarnare och lösa eltrådar. Huset upptäcktes för några veckor sedan då polis och andra myndigheter slog till mot en livsmedelsbutik.

I huset bodde butiksägarens anställda, några utan uppehållstillstånd i Sverige och utan möjlighet att ställa några som helst krav.

– De kanske inte kan föra sin talan eller har några andra möjligheter vad gäller boende så det såg vi som allvarligt. Nu var vi där senast i går och då var det fem personer i hushållet, så det händer saker, säger Mona Wrethman.

Butiksägaren har varit samarbetsvillig och säger att han vill rätta till alla fel. Det är ju inte bara bostadshuset där de anställda bodde som hade stora brister. Kommunen har även ställt krav i butiken där man bland annat inte hanterade maten på rätt sätt. Tillbyggnader saknar bygglov och måste nu rivas, och utrymningsvägarna var för få.

– Vi har en god dialog, säger Michael Olsson, som är chef gör miljö- och byggförvaltningen på Strömstad kommun.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".