karta över fyrbodal och Johanna som står framför ett träd
Johanna Lindström är regional koordinator för Fristad Västra Götaland. Foto: privat

Västra Götaland kan få fler fristadskonstnärer

Johanna Lindström, VG-regionen: Man räddar faktiskt liv
1:44 min

Nu kan även mindre kommuner ta emot förföljda journalister och kulturarbetare, genom att samarbeta och att dela på kostnaderna.

– Vi arbetar just nu med Dalslandskommunerna, säger Johanna Lindström, regional koordinator för Fristad Västra Götaland.

Göteborg var först i landet med att ge en fristad åt förföljda författare och journalister.

I februari tog Uddevalla emot sin första fristadskonstnär. En bloggare som lever under skyddad identitet.

– I Sverige har vi ju en ganska lång tradition av att värna yttrandefriheten. Men det är fri- och rättigheter som vi ständigt måste försvara, säger Johanna Lindström.

Det är genom organisationen International Cities of Refugee Network, ICORN, som journalister, författare, serietecknare och andra kan bli fristadskonstnärer i olika kommuner.

I vanliga fall är det en enskild kommun som förbinder sig att stå för uppehälle under två år så att fristadskonstnären kan fortsätta att utöva sitt yrke.

Men när Västra Götalandsregionen frågade ICORN om kommuner kunde gå samman om ansvaret, blev svaret positivt.

– De ser ju det stora behov som finns. Och man räddar faktiskt liv på människor som är hotade, fängslade och torterade för att de utövar sitt yrke, säger Johanna Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".