Kartor med p-piller.
Att äta p-piller kan innebära en ökad risk för blodpropp och vissa kan även få andra fysiska biverkningar. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio

Stor ökning av p-piller bland unga efter ny reform

"Jättebra – tjejer ska kunna skydda sig på rätt sätt"
2:01 min

Efter regeringens reform om gratis hormonella preventivmedel för alla under 21 år sedan den 1 januari har användandet ökat rejält.

— Tjejerna ska kunna bestämma själva och ha rätt till p-piller. De måste kunna skydda sig på rätt sätt, säger Azra Fatimic. Hon tror att fler skyddar sig i och med den nya reformen.

Evelina Norén håller med.

— Man ska inte känna att det är en ekonomisk begränsning att skydda sig när man är så ung, säger hon.

Användningen av hormonella preventivmedel har ökat bland unga sen flera år tillbaka, enligt statistik från E-Hälsomyndigheten. Men sen reformen vid årsskiftet har antalet utplockade förpackningar ökat med 17 procent under 2017, i jämförelse med första kvartalet i fjol. I Västra Götaland var motsvarande siffra 13 procent.

 — Jag personligen känner att det är lite läskigt att proppa i sig hormoner, men jag tror att det är fler fördelar än nackdelar med att det är gratis, säger Julia Rosenberg, som ätit p-piller men bytt till ett annat preventivmedel.

Hormonella preventivmedel är, förutom med regeringens nya reform, även subventionerade lokalt. Men med hur mycket kan skilja sig åt mellan länen.

I Västra Götaland gäller subventionen av hormonella preventivmedel tills den dag du fyller 26 år.

Johanna Stenroth, som snart ska börja med p-piller, tycker att alla preventivmedel borde vara gratis.

— Mindre könssjukdomar till folket, mindre oplanerade graviditeter!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".