Västtrafiks tåg på Bohusbanan. Foto: Tommy Öster/P4 Väst
Foto: Tommy Öster/P4 Väst

Kopparstölderna kostsamma för samhället

Den senaste tiden har tågtrafiken, bland annat på Bohusbanan, haft stora problem på grund av kopparstölder. Och det är ett utbrett problem i hela landet.

De senaste två åren påverkades över 1 000 tåg av kopparstölderna längs svenska järnvägar.

Sammanlagt kostade stölderna samhället över 55 miljoner kronor i förlorad arbetstid för alla som kommer för sent till sina arbeten på grund av sena tåg och för gods till företag som blir fördröjt.

Ändå visar statistiken att kopparstölderna minskar. 2014 uppgick samhällskostnaderna för tillgreppen till 52 miljoner kronor under ett enda år, enligt en rapport som konsultföretaget Ramböll sammanställt på uppdrag av Trafikverket.

Tomas Andersson, elkraftsspecialist på trafikverket ser flera orsaker till minskningen.

– Vi hoppas att våra egna motåtgärder haft betydelse. Vi ersätter koppar med aluminium som är mindre stöldbegärligt, vi dna-märker metallen på utsatta platser och vi ökar områdesskyddet, det vill säga sätter upp staket för att minska åtkomligheten.

Bohusbanan är en av de sträckor som kommer att dna-märkas och det innebär att kopparen målas med en vätska som gör att den kan spåras till en ägare och en specifik plats.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".