Gynekologstol på kvinnomottagningen vid Danderyds sjukhus
Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Fick sårtvätt i livmodern – svimmade av smärta

En kvinna fick kraftiga smärtor i livmodern efter att sårrengöring förväxlats med koksaltlösning i samband med en gynekologisk undersökning på Näl. Nu vill hon ha ekonomisk ersättning för lidandet.

Händelsen inträffade på sjukhuset Näl i Trollhättan i mitten av februari. 

Kvinnans livmoder skulle undersökas inför en provrörsbefruktning och i samband med det skulle koksaltlösning sprutas in i livmodern. Men enligt anmälningen ska läkaren ha blandat ihop koksaltlösningen med desinfektionsmedlet klorhexidin.

När klorhexidinet sprutades in i kvinnans livmoder fick hon kraftiga smärtor och förlorade medvetandet några gånger.

I sin anmälan till Inspektionen för Vård och Omsorg skriver kvinnan att det gjorde enormt ont och att hon trodde hon skulle dö.

Först efter undersökningen upptäckte läkaren att det var fel vätska som hade sprutats in i kvinnans livmoder. Kvinnan meddelas om detta först senare.

Kvinnan skadades inte fysiskt av händelsen, men hade smärtor och besvär under lång tid. Hon uppger även att hon har tagit skada psykiskt och att hon känner oro när det gäller kommande undersökningar i samband med provrörsbefruktningen.

Nu vill kvinnan att Inspektionen för vård och omsorg ska utreda ärendet. Hon vill också ha ekonomisk kompensation för felbehandlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".