Bild på vägskylt med texten "Mellerud".
Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio

Så ska Mellerud lösa krisen inom socialtjänsten

Michael Melby (S): Goda förutsättningar att bara ha fast personal
0:37 min

Socialtjänsten i Mellerud har fått svidande kritik från Inspektionen från vård och omsorg. Kommunen har nu som mål att bara ha fast anställd personal inom socialtjänsten – senast i oktober.

När Ivo var på inspektion i Mellerud i början av mars saknades fasta chefer inom individ och familjeomsorg, socialchef och tio handläggare.

"En mycket hög personalomsättning har medfört brister i kontinuitet, rutinarbete, introduktion och kompetensutveckling”, konstaterade Ivo efter sin inspektion av verksamheten.

Efter inspektionen har Melleruds kommun anställt en socialchef, en sektorschef inom individ och familjeomsorg, en systemförvaltare och fem socialsekreterare. Dessutom håller kommunen på att anställa två enhetschefer och ytterligare två handläggare.

– Vi har även gjort en lönesatsning för att försöka få till att befintlig personal blir kvar. Så förutsättningar för att enbart ha fast personal från den första oktober 2017 är nu mycket goda, säger socialnämndens ordförande Michael Melby (S).

Socialnämnden tog beslut om åtgärdsplanen under tisdagen. För att få ordning på bristerna i dokumentationen har Mellerud anställt en systemförvaltare som ska se till att det blir mer ordning i nämndens verksamhetssystem. 

– Vi kommer även att skapa ett system där vi utreder oss själva en gång om året med en extern utredare, säger Michael Melby (S).

Sedan 2013 har Melleruds kommun haft problem med brist på personal inom individ och familjeomsorgen och varit tvungna att hyra in ett stort antal konsulter.

– Vi utreder det här på största allvar och även handlingsplanen är framtagen av den anledningen– att vi ska sköta alla våra verksamheter på bästa sätt, säger Michael Melby, ordförande i socialnämnden i Mellerud (S).

FAKTA: De här tjänsterna är tillsatta

Den 1 mars 2017 börjar handläggare försörjningsstöd

Den 20 mars 2017 börjar ny socialchef

Den 2 maj 2017 börjar ny socialsekreterare

Den 22 maj 2017 börjar ny sektorchef IFO

Den 12 juni 2017 börjar ny systemförvaltare

Den 10 juli 2017 börjar ny socialsekreterare

I mitten juli 2017 börjar ny socialsekreterare

Den 1 augusti 2017 börjar ny socialsekreterare

Källa: Socialnämnden Mellerud

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".