Fantasyförfattarna Linda Antonsson och Elio Garcia har skrivit en 250 000 ord lång bok om "Game of thrones"-universumet tillsammans med författaren George RR Martin.
Fantasyförfattarna Linda Antonsson och Elio Garcia har skrivit en 250 000 ord lång bok om "Game of thrones"-universumet tillsammans med författaren George RR Martin. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

De föreläser om kultförklarad tv-serie

Linda Antonsson: George R.R Martin frågade om vi ville vara med och skriva
1:39 min

Efter att påpekat ett faktafel fick hon och maken ett drömjobb –författaren George R.R Martin hör av sig till dem med frågor. Ikväll föreläser hon om Game of Thrones på Lödöse Museum.

– Författaren bakom böckerna som blev Game of Thrones säger ibland att han "har en kille i Sverige som kan grejerna bättre än jag", förklarar Linda Antonsson.

I dag jobbar Linda med att föreläsa om tv-succén. Men, resan dit var inte spikrak. Det hela började med en hemsida hon skapade för några år sedan tillsammans med sin man Elio M. García. Hemsidan handlade om George R.R Martins bokserie Sagan om is och eld – som sedan blev tv-serien Game of Thrones.

– Vi påpekade vi några småfel vi hittade i böckerna. Bland annat i kungalängden i den första boken. Efter vi påpekat det kom han på att det kan vara smart att höra av sig till oss ibland, fortsätter Antonsson.

Den detaljerade kunskapen, menar Linda Antonsson, har paret fått genom att ha plöja George R.R Martins böcker från pärm till pärm många gånger – och tack vare bra minne. Och paret har inte bara läst böckerna i serien – de har också fått vara medförfattare.

– Det är inte en bok i själva serien, utan om världen Westeros. George R.R Martin fick en fråga om att skriva en bok om sin värld, men han var inte klar med huvudserien.

Då frågade han om paret Antonsson/García ville vara med på projektet, vilket Linda Antonsson beskriver som ett drömjobb.

– Hela grejen känns verkligen löjligt stort. Vi startade med en hobbywebbsida, nu är det vårat jobb. Det är helt fantastiskt, berättar Linda Antonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".